De MOTIV-app van ShurePlus® voor video-opnamen biedt direct video-opnamen met ongecomprimeerde audio voor uw mobiele apparaat. Pas het geluid aan met voorinstelmodi voor digitale signaalverwerking (DSP), instelbare versterking en controle over de stereobreedte.

Kenmerken

 • Kant-en-klaar met ondersteuning voor opnamen in liggende en staande weergave
 • Flexibele controle over opnamen, inclusief instellingen voor het aanpassen van de versterking
 • Ondersteuning voor mono- en stereo-audioapparaten
 • In combinatie met MOTIV-microfoons zijn er een aantal voorinstelmodi voor verschillende opnamesituaties beschikbaar.

Tip: schakel de Vliegtuigmodus en de modus Niet storen in om verstoringen van de opname door oproepen, sms’jes of waarschuwingsberichten te voorkomen.

Stand-bymodus

① Menu Tik op het menu om algemene app-instellingen te bekijken of om het informatievenster te openen voor versie-informatie, hulpmaterialen en een mogelijkheid om feedback te verzenden.
② Status van aangesloten apparaat/opnameduur/scherpstelvergrendeling De status geeft de naam weer van het model van het aangesloten MOTIV-apparaat. Opnamelengte wordt weergegeven in uren, minuten en seconden. Raadpleeg het onderwerp ‘Visuele instellingen’ voor meer informatie over scherpstellen en belichting.
③ Status van apparaat Toont de resterende levensduur van de batterij en de beschikbare opslagruimte voor uw opnameapparaat.
④ Bestandsinformatie Toont opties voor video-indelingen.
 • Audiobestandstype: WAV, ALAC, AAC 96, AAC 128, AAC 256.
 • Bemonsteringssnelheid: 44,1 kHz, 48 kHz.
 • Videoresolutie: 720p, 1080p.
 • Framesnelheid: 24 fps, 30 fps, 60 fps.
⑤ Camera aan andere zijde Gebruik de camera aan de voorkant om selfie-video’s te maken.
⑥ Microfoon instellen Open geavanceerde microfooninstellingen. Zie het hoofdstuk Microfoon instellen voor meer informatie.
⑦ Opname-/stopknop Start en stop de video-opname.
⑧ Flits Gebruik de flitser tijdens opnamen in omstandigheden met weinig licht.
⑨ Raster/waterpas/uit Tik om de verschillende rasterlijnen of een waterpas weer te geven om gemakkelijk een beeld samen te stellen. Schakel deze functie uit als u liever een overzichtelijk display hebt.
⑩ Knop voor microfoonversterking/audiomonitor Tik op de ingangsmeter om het venster voor microfoonversterking te openen. Pas deze aan het volume van de geluidsbron aan. Voer live-aanpassingen uit om te zorgen dat het niveau binnen het doelbereik valt (te herkennen aan het gearceerde gebied van de ingangsmeter). Tik op de audiomonitor (knop met de hoofdtelefoon) om uw audio in de gaten te houden tijdens uw opname. U kunt de monitor ook uitschakelen en de visuele ingangsmeter gebruiken.
⑪ Zoomniveau Pas uw zoomniveau aan om uw onderwerp beter in beeld te krijgen.
⑫ Ingangsmeter Geeft het vermogen van het mono- of stereo-ingangssignaal weer. Tik om de microfoonversterking aan te passen tijdens het opnemen. De luidste pieken moeten binnen het streefbereik vallen (aangegeven door het gearceerde gebied van de ingangsmeter).

Let op: als u de toepassing gebruikt met de ingebouwde microfoon zal op het scherm AGC te zien zijn. Met de automatische versterkingsregeling (AGC) worden niveaus afgesteld om het volume consistent te houden. Zwakkere signalen worden versterkt en sterkere signalen worden afgezwakt om de versterking te regelen. Hierdoor wordt het dynamisch bereik verminderd, maar wordt de opname gelijkmatiger.

Visuele instellingen

Scherpstellen: het pictogram ‘Scherpstellen’ stelt automatisch scherp op het midden van het scherm. Tik ergens anders op het scherm om uw scherpstelgebied handmatig te selecteren.

Belichting: tik op een willekeurige plaats op het scherm en beweeg uw vinger omhoog of omlaag om het belichtingsniveau handmatig aan te passen.

Opnamemodus

① Menu Selecteer het menu om algemene toepassingsinstellingen en het venster Over voor informatie over de softwareversie te openen.
② Status van aangesloten apparaat/opnameduur/scherpstelvergrendeling De status geeft de naam weer van het model van het aangesloten MOTIV-apparaat. Opnamelengte wordt weergegeven in uren, minuten en seconden. Raadpleeg het onderwerp ‘Visuele instellingen’ voor meer informatie over scherpstellen en belichting.
③ Status van apparaat Toont de resterende levensduur van de batterij en de beschikbare opslagruimte voor uw opnameapparaat.
④ Opname-/stopknop Start en stop de video-opname.
⑤ Flitser Gebruik de flitser tijdens opnamen in omstandigheden met weinig licht.
⑥ Foto Leg stilstaande beelden vast tijdens een video-opname. Foto’s worden toegevoegd aan het camera-album van het opnameapparaat.
⑦ Raster Gebruik de rasterlijnen ter ondersteuning bij het vaststellen van uw beeld.
⑧ Geluidsopname De MOTIV-video-app toont de golfvorm van het geluid tijdens de opname.
⑨ Zoomniveau Pas uw zoomniveau aan om uw onderwerp beter in beeld te krijgen.
⑩ Ingangsmeter Geeft het vermogen van het mono- of stereo-ingangssignaal weer. Tik om de microfoonversterking aan te passen tijdens het opnemen. De luidste pieken moeten binnen het streefbereik vallen (aangegeven door het gearceerde gebied van de ingangsmeter).

Let op: de maximale bestandsgrootte voor een opname is 2 GB, hetgeen ongeveer overeenkomt met een opnameduur van 2 uur. Deze beperking is ingesteld om het prestatievermogen van de toepassing te maximaliseren. Als meer dan 2 uur continu wordt opgenomen, wordt een tweede bestand gegenereerd.

De ShurePlus MOTIV-app gebruiken met de MV88-microfoon

De MOTIV-app stuurt de microfooninstellingen om de prestaties voor specifieke toepassingen te optimaliseren. De MV88 slaat de eerder gebruikte instellingen op, zodat u deze snel kunt instellen wanneer u een opname maakt.

Richten van de microfoon

Dit hoofdstuk bevat suggesties voor plaatsing tijdens normale toepassingsscenario’s. Let op: er zijn veel effectieve manieren om een bepaalde bron op te nemen. Experimenteer met horizontale of liggende stand, met de plaatsing van de microfoon en met de instellingen om de beste manier te vinden.

Tip: controleer of de naam ‘Shure’ duidelijk zichtbaar is op de bovenkant van de microfoon en draai de loop 90° als de naam niet zichtbaar is, zodat u zeker weet dat de linker- en rechterkant in de juiste richting wijzen.

Staand (verticaal)

Richt de voorkant van de microfoon op de bron. De microfoon kan in beide richtingen van de MV88 met de Lightning-connector worden gemonteerd om ervoor te zorgen dat de linker- en rechterzijden in de juiste richtingen wijzen.

Liggend (horizontaal)

Richt de voorkant van de microfoon op de bron. De microfoon kan in beide richtingen met de Lightning-connector verbonden, dus zorg ervoor dat de linker- en rechterzijden van de MV88 in de juiste richtingen wijzen.

Videovraaggesprek

Selecteer de voorinstelling MONO BIDIRECTIONAL in de ShurePlus MOTIV-app om de stemmen van zowel het onderwerp (in beeld) als de interviewer (buiten beeld) vast te leggen. Plaats de microfoon zo dat de linker- en rechterzijden allebei naar een persoon wijzen.

Zelf opnemen (videostreaming)

Plaats het apparaat op een vlakke ondergrond en richt de microfoon op uw mond. Selecteer de voorinstelling MONO CARDIOID in de ShurePlus MOTIV-app om omgevingsgeluid te verminderen.

Hoofdtelefoon aansluiten op in-line microfoons

Overgangskabel hoofdtelefoonmonitor

Gebruik de inbegrepen overgangskabel voor de hoofdtelefoonmonitor om de volgende redenen:

 • U hebt een slankere aansluiting op de hoofdtelefooningang van uw opnameapparaat nodig. De kabel is geschikt voor hoofdtelefoons en oortelefoons met grotere connectors.
 • U wilt de in-line microfoon op uw hoofdtelefoon uitschakelen. De kabel zorgt ervoor dat het opgenomen geluid uitsluitend van de MV88 komt en niet van de in-line microfoon van uw hoofdtelefoon.

Microfoon instellen

① Sluiten Tik op ‘Sluiten’ om terug te keren naar het opnamevenster.
② Status aangesloten apparaat De status geeft de naam weer van het model van het aangesloten MOTIV-apparaat.
③ Ingangsmeter Geeft het vermogen van het mono- of stereo-ingangssignaal weer. De luidste pieken moeten binnen het streefbereik vallen (aangegeven door het gearceerde gebied van de ingangsmeter).
④ Voorinstelmodi Selecteer een modus om de niveauregeling en compressie voor specifieke toepassingen in te stellen. Raadpleeg het onderwerp ‘Voorinstelmodi’ voor meer informatie.
⑤ Microfoon-/hoofdtelefoonversterking Pas de versterking aan het volume van de geluidsbron aan. Controleer de ingangsmeter tijdens het afstellen om zeker te weten dat de niveaus binnen het streefbereik vallen (het gearceerde gebied op de ingangsmeter).
⑥ Selectie van polaire patronen Veeg om te kiezen tussen de oppikpatronen Stereo, Mono Cardioid, Mono Bidirectional of Raw Mid-Side. Pas vervolgens de stereobreedte van het registratiegebied aan.

Tip: houd rekening met de locatie van de microfoon en de afmeting van de geluidsbron tijdens het afstellen van de breedte. De opname van een groot orkest of muziekensemble wordt beter bij een breder stereobeeld om zo een grotere scheiding tussen de instrumenten te verkrijgen. Andere toepassingen, zoals spraak, worden beter bij een smallere breedte ten behoeve van een grotere helderheid met demping van omgevingsgeluid.

⑦ Uitgebreide functies Selecteer een voorinstelmodus en stem uw geluidsopname vervolgens nauwkeurig af met geavanceerde instellingen om uw geluid af te stellen. Uw instellingen worden bewaard in de microfoon. Zie de hoofdstukken ‘Windruisreductie’ en ‘Linker- en rechterkanaal verwisselen’ voor meer informatie over deze onderwerpen.
 • Begrenzer: gebruik de begrenzer om volumepieken onder controle te houden door een drempelwaarde voor het ingangsvermogen in te stellen.
 • Compressor: gebruik de compressor als uw geluidsbron erg dynamisch is. De compressor versmalt het dynamische bereik: zachte signalen worden versterkt en harde signalen worden gedempt. Er zijn opties voor lichte en zware compressie beschikbaar.
 • Niveauregeling: gebruik de niveauregeling om frequentiebanden te versterken of te verzwakken om de helderheid van het geluid te verbeteren. Het pictogram ‘EQ’ op het scherm ‘Microfoon instellen’ geeft de door de gebruiker geselecteerde niveauregeling weer.

Voorinstelmodi

Vijf selecteerbare modi optimaliseren de instellingen voor versterkingsfactor, stereobreedte, niveauregeling en compressie om aan uw opnamebehoeften te voldoen. Stel het microfoonniveau in en probeer de modi om zo het beste geluid te vinden. Stel zo nodig daarna het niveau af.

Modus Toepassing Eigenschappen
Spraak
Ideaal voor spraakregistratie Smalle stereobreedte voor het dempen van achtergrondruis, niveauregeling benadrukt helderheid en volheid, en compressie is zacht om niveaus consistent te houden.
Zang
Gebruik deze instelling voor het registreren van vocale uitvoeringen (solo of koor) Gemiddelde stereobreedte met subtiele niveauregeling om warmte en helderheid toe te voegen voor een natuurlijk geluid.
Vlak
Geschikt voor elke toepassing Een onbewerkt signaal (geen niveauregeling of compressie-instellingen toegepast). Biedt flexibiliteit voor het bewerken van het geluid na de opname.
Akoestisch
Geschikt voor toepassingen van akoestische instrumenten en zachte muziek Gemiddelde stereobreedte met transparante compressie om volumepieken af te vlakken en zachte passages te versterken. De instelling van de niveauregeling benadrukt details en voegt een algeheel natuurlijk geluid toe.
Band
Voor het opnemen van bands en sterke geluidsbronnen Breed stereogeluid voor meer scheiding tussen de geluidsbronnen. De niveauregeling verbetert het geluid door die frequenties te verzwakken die de instrumentatie overvol kunnen doen klinken.

Windruisreductie

Met windruisreductie wordt een hoogdoorlaatfilter ingeschakeld waarmee door omgevingslawaai veroorzaakte bromgeluiden worden verminderd. Gebruik de inbegrepen schuimrubberen windkap in combinatie met windreductie om dreun- en plofgeluiden (van windstoten die tegen de microfoon slaan) tegen te gaan.

Gebruik om het windgeruis nog verder te doen afnemen de optionele Rycote™ Windjammer, die past over de inbegrepen schuimrubberen windkap.

Linker- en rechterkanaal verwisselen

Bij stereo-opname verwisselt deze functie de linker- en rechtergeluidskanalen om zo het stereobeeld overeen te laten komen met het videobeeld. Dit kan nodig zijn voor bepaalde standen waarbij de microfoon is omgekeerd, bijvoorbeeld wanneer u de MV88 en een iOS-apparaat gebruikt om uzelf te filmen.

Tip: kijk naar de indicators L en R op de microfoonbehuizing om te bepalen of verwisseling nodig is. Op deze manier kunt u links-rechtsverwisseling instellen voordat u begin met opnemen.

In dit voorbeeld moet de links/rechts-verwisseling worden ingeschakeld wanneer de telefoon is gedraaid.

Opnametips

Notificaties uitschakelen

Als u de MOTIV-app opent, ziet u een bericht om de vliegtuigmodus en de modus ‘Niet storen’ in te schakelen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de opname wordt verstoord door telefonische oproepen, berichten en uiteenlopende meldingen die statisch geluid aan uw opnamen kunnen toevoegen.

Opmerking: schakel de vliegtuigmodus in en activeer daarna weer uw wifi om geolocatiegegevens aan uw audiobestand toe te voegen.

Uw samplingsnelheid aanpassen

Selecteer een lagere bemonsteringssnelheid wanneer het handig is een kleiner bestand te hebben, bijvoorbeeld voor spraak- en podcast-opnamen die worden gedownload. Selecteer een hogere bemonsteringssnelheid voor muziekopnamen en dynamische opnamen.

In mono opnemen

Neem in mono op om de hoeveelheid beschikbare opnametijd te vergroten of wanneer u één geluidsbron zoals zang opneemt, die gebaat is bij minder omgevingsgeluid. Selecteer polair patroon Mono Cardioid of Mono Bidirectional om audio van alle capsules samen te voegen in één kanaal. De ingangsmeter geeft mono-opname aan door de bovenste helft van de golfvorm weer te geven. MOTIV ondersteunt mono-opnamen met microfoons van andere fabrikanten.

In stereo opnemen

De cilinder van de MV88 kan door middel van een scharnier naar voren kantelen en kan 45 graden draaien voor staande of liggende opnamen. De labels L en R geven de stereo-oriëntatie van de microfoon weer. Het stereobeeld is juist als het Shure-logo naar boven is gericht.

De volledige voorstelling vastleggen

Start uw opname voordat de voorstelling begint om er zeker van te zijn dat u de volledige geluidsbron opneemt. U kunt de opname later bewerken om eventuele stilte weg te knippen.

Opmerking: MOTIV zal de opname automatisch stoppen als uw microfoon tijdens de opname per ongeluk los raakt. Het dialoogvenster ‘Bestand opslaan’ wordt dan weergegeven, waarin u het geluidsbestand een naam kunt geven en kunt opslaan.

Maak opnamen zonder u zorgen te maken, met Automatic Save

MOTIV zal de opname automatisch stoppen als uw microfoon tijdens de opname per ongeluk los raakt. Het dialoogvenster ‘Bestand opslaan’ wordt dan weergegeven, waarin u het geluidsbestand een naam kunt geven en kunt opslaan.

MOTIV-opnamen delen

Video’s die gemaakt zijn met de videotoepassing MOTIV kunnen gedeeld worden vanuit de map MOTIV in het camera-album van uw opnameapparaat.

Probleemoplossing

Probleem Oplossing
MV88 is aangesloten, maar de volumemeter registreert geen signaal. Bewerk de privacy-instellingen voor uw opnameapparaat onder SETTINGS > PRIVACY > MICROPHONE om de ShurePlus MOTIV-app toestemming te geven om de microfoon te gebruiken.
MV88 is aangesloten, maar de microfoon wordt niet waargenomen. Koppel de microfoon los en sluit deze opnieuw aan wanneer de naam van de microfoon niet zichtbaar is in de statusbalk.
Ledlampje op MV88 is onzichtbaar Het ledlampje bevindt zich aan de onderkant van de MV88. Omdat de Lightning-aansluiting u de mogelijkheid biedt om de microfoon in een willekeurige richting te plaatsen, kan het apparaat het ledlampje mogelijk aan het zicht onttrekken. Verwijder de microfoon, draai deze en sluit hem vervolgens opnieuw aan om de status van de microfoon te controleren.
Geluid klinkt slecht of ver weg. Verwijder de MV88 en sluit deze opnieuw aan om er zeker van te zijn dat u geluid van de MV88 ontvangt. De linkerbovenhoek van het scherm toont de Shure MV88 als de microfoon goed op zijn plaats zit.
De geluidskwaliteit verandert wanneer een headset wordt aangesloten Headsets met in-line-microfoons overbruggen de MV88 als het audioapparaat. Gebruik de inbegrepen overgangskabel voor de hoofdtelefoonmonitor voor het uitschakelen van stoorsignalen van andere microfoons. Zorg ervoor dat u uw headset als eerst en uw MV88 als laatst aansluit.
Geluid is vervormd Gebruik de audiometer om te controleren of volumepieken binnen het streefbereik (het grijze gebied) vallen. Verminder de versterking als het niveau de rode piekaanduiding van de ingangsmeter bereikt.
Stereokanalen links/rechts komen niet overeen met videobeeld Het kan, afhankelijk van de richting van het opnameapparaat, nodig zijn om links/rechts om te draaien in de instellingen in MOTIV. Als het geluid al is opgenomen, kunt u in de meeste audiobewerkingsprogramma’s de linker- en rechterkanalen omwisselen.

Systeemvereisten en compatibiliteit

iOS iOS 10.0 en hoger
iPhone iPhone 5 en hoger
iPod Touch 5e generatie

Productgegevens

MFi-gecertificeerd

Ja

DSP-modi (voorinstellingen)

Spraak/Zang/Akoestisch/Luid/Vlak

Polairpatroon

Aanpasbare breedte stereo/Mono-bidirectioneel/Mono-cardioïde/Midden-opzij

Stereoprincipe

Midden-opzij

Frequentiekarakteristiek

20 Hz tot 20,000 Hz

Instelbaar versterkingsbereik

0 tot +36 dB

Gevoeligheid

-37 dBFS/Pa bij 1 kHz [1] [2]

Maximum-SPL

120 dB SPL [2]

Begrenzer

Ja

Compressor

Ja

Niveauregelaar

5-band

[1] 1 Pa=94  dB SPL

[2]At Minimum Gain, Flat Mode

Certificering

Informatie voor de gebruiker

Deze apparatuur is getest en goed bevonden volgens de limieten van een digitaal apparaat van klasse B, conform deel 15 van de FCC-regelgeving. Deze limieten zijn bedoeld als aanvaardbare bescherming tegen schadelijke interferentie bij plaatsing in woonwijken. Deze apparatuur genereert en gebruikt hoogfrequente energie, kan deze ook uitstralen en kan, indien niet geplaatst en gebruikt in overeenstemming met de instructies, schadelijke interferentie aan radiocommunicatie veroorzaken. Er is echter geen garantie dat in specifieke installaties geen storingen kunnen optreden. Als deze apparatuur schadelijke interferentie in radio- of televisieontvangst veroorzaakt, wat kan worden vastgesteld door het apparaat uit- en weer in te schakelen, wordt de gebruiker geadviseerd om de storing te corrigeren door een of meer van onderstaande maatregelen:

 • Richt de ontvangstantenne opnieuw of plaats deze ergens anders.
 • Vergroot de scheidingsafstand tussen het apparaat en de ontvanger.
 • Sluit het apparaat aan op een contactdoos van een ander circuit dan dat waarop de ontvanger is aangesloten.
 • Vraag de dealer of een ervaren radio/TV-monteur om hulp.

Compliantielabel Industry Canada ICES-003: CAN ICES-3 (B)/NMB-3(B)

Opmerking: De test wordt gebaseerd op het gebruik van meegeleverde en aanbevolen kabeltypen. Bij gebruik van andere dan afgeschermde kabeltypen kunnen de EMC-prestaties worden aangetast.

Dit product voldoet aan de essentiële vereisten van alle toepasselijke Europese richtlijnen en komt in aanmerking voor CE-markering.

De CE-conformiteitsverklaring kan worden verkregen via: www.shure.com/europe/compliance

Erkende Europese vertegenwoordiger:

Shure Europe GmbH

Hoofdkantoren in Europa, Midden-Oosten en Afrika

Afdeling: EMEA-goedkeuring

Jakob-Dieffenbacher-Str. 12

75031 Eppingen, Duitsland

Telefoon: +49-7262-92 49 0

Fax: +49-7262-92 49 11 4

E-mail: info@shure.de

"Made for iPod", "Made for iPhone" en "Made for iPad" betekenen dat een elektronisch accessoire is ontworpen om specifiek te worden aangesloten op respectievelijk een iPod, iPhone of iPad en door de ontwikkelaar gecertificeerd is om te voldoen aan de prestatienormen van Apple. Apple is niet verantwoordelijk voor de werking van dit apparaat of de naleving ervan met veiligheids- en regelgevingsnormen. Denk eraan dat het gebruik van dit accessoire met een iPod, iPhone of iPad de draadloze prestaties nadelig kunnen beïnvloeden.

iPad, iPhone, iPod, iPod classic, iPod nano, iPod touch en Retina zijn handelsmerken van Apple Inc., gedeponeerd in de VS en andere landen. iPad Air en iPad mini zijn handelsmerken van Apple Inc. Het handelsmerk "iPhone" wordt gebruikt met een licentie van Aiphone K.K.

Mac® en Lightning® zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc.