Algemene beschrijving

De Shure MV88 is een condensatormicrofoon van professionele kwaliteit die rechtstreeks op een Apple® iOS-apparaat kan worden aangesloten met behulp van een Lightning®-connector. Twee microfooncapsules zijn opgesteld in een mid-side-configuratie wat een regelbaar stereobeeld oplevert, dat geschikt is voor het registreren van diverse geluidsbronnen, zoals muziek en spraak. Met behulp van de toepassing ShurePlus®MOTIV kunnen gebruikers het geluid aanpassen via digitale signaalbewerking (DSP), keuze van voorinstelmodus, versterkingsregeling en stereobreedte-afregeling.

Kenmerken

Een mid-side-stereomicrofoon

Bij de klassieke mid-side-stereomicrofoontechniek wordt gebruik gemaakt van twee simultaancapsules: één cardioïde direct gericht op de geluidsbron en één bidirectionele naar de zijkanten gericht. In deze configuratie kan de gebruiker de stereobreedte afregelen voor een uitstekende monocompatibiliteit.

Plug-en-Play-werking

De MV88 is compatibel met alle iOS-apparaten die beschikken over een Lightning-connector.

Compact en duurzaam

De MV88 heeft een volledig metalen, lichtgewicht constructie en is klein genoeg om overal mee naartoe te nemen. Zoals alle producten van Shure zorgt de MV88 voor betrouwbaarheid in de praktijk.

Flexibele opnamebediening met de toepassing ShurePlus MOTIV

Met de opnametoepassing MOTIV worden MV88-instellingen bediend zoals versterkingsfactor, stereobreedte en voorinstelmodi. De toepassing biedt ook de volgende functies:

 • Basisaudiobewerking
 • Markers voor het volgen van audio
 • Dark Theme voor opnames bij weinig licht
 • Ondersteuning mono-microfoon
 • Ondersteuning voor alle MOTIV-microfoons
 • Ondersteuning voor Dropbox™, AirPlay® en Bluetooth®
 • Meerdere opties voor bitdiepte en bemonsteringssnelheid

Snelle installatie

De MV88 is compatibel met mobiele apparaten die een Lightning-connector hebben.

 1. Steek de microfoon in de Lightning-connector op het iOS-apparaat.

  De led op de MV88-voet licht op wanneer een audiotoepassing of de opnametoepassing ShurePlus MOTIV is geopend en de MV88 wordt herkend.

  Opmerking: Met de omkeerbare Lightning-connector kan de MV88 in beide oriëntaties worden geïnstalleerd.

 2. Installeer en open de toepassing MOTIV.

  De toepassing regelt de microfooninstellingen en biedt onmiddellijke opnamefunctionaliteit.

 3. Controleer het geluid en bedien MV88-instellingen met de toepassing MOTIV.

  Selecteer een voorinstelmodus of regel handmatig de microfoonversterking en stereobreedte af om de geluidsopname te optimaliseren. Bekijk het onderwerp ‘De microfoon richten’ voor meer informatie over het plaatsen van de microfoon en ‘De toepassing MOTIV’ voor informatie over audio-instellingen als compressie, niveauregeling en meer.

 4. Stel uw apparaat in op Vliegtuigmodus en Niet storen voordat u gaat opnemen.

  Hierdoor kunt u opnemen zonder audio-onderbrekingen van gespreksoproepen of meldingen van apps.

 5. Druk op knop Opnemen om de opname te starten.

  De microfoon onthoudt de instellingen van de laatste keer dat u de toepassing MOTIV hebt gebruikt. Tijdens de opname kan er worden bijgeregeld, maar test de instellingen voorafgaand aan de opname om hoorbare artefacten te vermijden.

Het ontwerp van de MV88-microfoon

De MV88 heeft twee capsules: één capsule heeft een cardioïde patroon en registreert het geluid direct aan de voorzijde van de microfoon. De andere is bidirectioneel en registreert het geluid aan de linker- en rechterzijde.

Microfoonkop

Afregelen van de microfoon

Voor nauwkeurige stereo-opnamen in elke positie moet de voorzijde van de microfoon naar de geluidsbron zijn gericht, waarbij de zijkanten de juiste oriëntatie krijgen. Gebruik de indicators L en R op de microfoonbehuizing om een juiste plaatsing te garanderen.

De microfoon kan worden gekanteld en de behuizing kan over 90 graden worden gedraaid om de gewenste positionering te verkrijgen.

Opmerking: Met de functie voor het verwisselen van het linker- en rechterkanaal kunt u de oriëntatie van de microfoon omkeren, mocht dit nodig zijn.

Afstellen van de microfoonpositie

Richten van de microfoon

In dit gedeelte staan suggesties voor de plaatsing van een microfoon in normale gebruiksgevallen. Denk eraan dat er veel effectieve manieren zijn om een gegeven geluidsbron op te nemen. Experimenteer met de microfoonplaatsing en -instellingen om te weten wat het beste werkt.

Tip: Om in één oogopslag te zien of de microfoon de juiste stereo-oriëntatie heeft, kijkt u of de naam Shure duidelijk zichtbaar is aan de bovenzijde van de microfoon. Als de naam niet zichtbaar is, draai de behuizing dan 90°.

Geluidsopname

De telefoon of tablet kan in elke positie worden gebruikt. Richt de voorzijde van de microfoon naar de geluidsbron, waarbij de linker- en rechterzijden in de desbetreffende richtingen wijzen.

Staand (verticaal)

Richt de voorzijde van de microfoon naar de geluidsbron. De microfoon kan in beide oriëntaties van de MV88 met de Lightning-connector worden gemonteerd om ervoor te zorgen dat de linker- en rechterzijden in de desbetreffende richtingen wijzen.

Liggend (horizontaal)

Richt de voorzijde van de microfoon naar de geluidsbron. De microfoon kan in beide oriëntaties met de Lightning-connector worden aangesloten om ervoor te zorgen dat de linker- en rechterzijden van de MV88 in de desbetreffende richtingen wijzen.

Audiovraaggesprek (tafelblad)

Plaats het opnameapparaat op een plat oppervlak waarbij één zijde van de microfoon naar de ondervraagde is gericht en de andere zijde naar de ondervrager. Selecteer de voorinstelling MONO BIDIRECTIONAL de toepassing MOTIV.

Videovraaggesprek

Om de stemmen vast te leggen van zowel de ondervraagde (in camerabeeld) als de ondervrager (uit camerabeeld), selecteert u de voorinstelling MONO BIDIRECTIONAL in de toepassing MOTIV. Plaats de microfoon zo dat de linker- en rechterzijden elk naar een persoon wijzen.

Zelfopnamen (spraak/zang)

Plaats het apparaat op een plat oppervlak en richt de microfoon naar uw mond. Selecteer de voorinstelling MONO CARDIOID in de toepassing MOTIV om het omgevingsgeluid te verminderen.

Hoofdtelefoon aansluiten op in-line microfoons

Overgangskabel hoofdtelefoonmonitor

Gebruik de inbegrepen overgangskabel voor de hoofdtelefoonmonitor om de volgende redenen:

 • U hebt een slankere aansluiting op de hoofdtelefooningang van uw opnameapparaat nodig. De kabel is geschikt voor hoofdtelefoons en oortelefoons met grotere connectors.
 • U wilt de in-line microfoon op uw hoofdtelefoon uitschakelen. De kabel zorgt ervoor dat het opgenomen geluid uitsluitend van de MV88 komt en niet van de in-line microfoon van uw hoofdtelefoon.

De toepassing MOTIV

Gebruik de toepassing MOTIV om de microfooninstellingen te wijzigen en om audio-opnamen te maken, bewerken en delen. Het apparaat slaat de recentste instellingen op voor quick setup elke keer dat u opneemt.

Tip: schakel de Vliegtuigmodus en de modus Niet storen in om verstoringen van de opname door oproepen, sms’jes of waarschuwingsberichten te voorkomen.

Microfoon instellen

Microfooninstellingen

① Menu

Selecteer het menu om algemene toepassingsinstellingen en het venster Over voor informatie over de softwareversie te openen.

② Ingangsmeter

Geeft de sterkte van het ingangssignaal weer en of dat signaal mono of stereo is. De luidste pieken moeten binnen het doelbereik vallen (aangegeven door het gearceerde gebied tussen –12 en 0 dB).

③ Voorinstelmodi

Selecteer een modus om de stereobreedte, vereffening en compressie voor specifieke toepassingen in te stellen. Raadpleeg het onderwerp ‘Voorinstelmodi’ voor meer informatie.

④ Microfoonversterking/-bewaking

Pas de schuifregelaar aan het volume van de geluidsbron aan. Tik op het pictogram met de hoofdtelefoon om de ingang te bewaken als u aanpassingen doet. Niveaus vallen binnen het streefbereik als ze pieken in het gearceerde gebied op de ingangsmeter.

⑤ Selectie polaire patronen

Veeg om te kiezen tussen de oppikpatronen Stereo, Mono Cardioid, Mono Bidirectional of Raw Mid-Side. Pas vervolgens de breedte van het opnamegebied van de stereomicrofoon aan.

Tip: houd rekening met de locatie van de microfoon en de afmeting van de geluidsbron tijdens het afstellen van de breedte. De opname van een groot orkest of muziekensemble wordt beter bij een breder stereobeeld om zo een grotere scheiding tussen de instrumenten te verkrijgen. Andere toepassingen, zoals spraak, worden beter bij een smallere breedte ten behoeve van een grotere helderheid met demping van omgevingsgeluid.

⑥ Geavanceerde functies

Regel uw audio-opnamen nauwkeurig af met de bedieningselementen voor de begrenzer en compressor, windreductie, links-rechtsverwisseling en instellingen voor de niveauregeling.

⑦ Navigatiebalk

Tik hierop om de vensters Mic Setup, Record en My Recordings te openen.

Voorinstelmodi

Vijf selecteerbare modi optimaliseren de instellingen voor versterkingsfactor, stereobreedte, niveauregeling en compressie. Stel het microfoonniveau in en probeer de modi om zo het beste geluid te vinden. Voorinstelmodi kunnen de sterkte van het ingangssignaal beïnvloeden, pas het microfoonniveau zo nodig aan na het veranderen van de voorinstellingen.

Modus Toepassing Eigenschappen
Spraak
spraak Een smalle stereobreedte voor het dempen van achtergrondruis, een instelling van de niveauregeling voor het benadrukken van helderheid en volheid, en zachte compressie.
Zang
vocale uitvoeringen (solo of koor) Gemiddelde stereobreedte met subtiele niveauregeling om warmte en helderheid toe te voegen voor een natuurlijk geluid.
Vlak
elk Een onbewerkt signaal (geen niveauregeling of compressie-instellingen toegepast). Biedt flexibiliteit voor het bewerken van het geluid na de opname.
Akoestisch
akoestisch instrument en zachte muziek Gemiddelde stereobreedte met transparante compressie om volumepieken af te vlakken en zachte passages te versterken. De instelling van de niveauregeling benadrukt details en voegt een algeheel natuurlijk geluid toe.
Luid
liveoptredens en luidere bronnen Breed stereogeluid voor meer scheiding tussen de geluidsbronnen. De niveauregeling verbetert het geluid door die frequenties te verzwakken die de instrumentatie overvol kunnen doen klinken.

Polair patroon selecteren (stereo- en mono-instellingen)

Hieronder volgen de oppikpatronen van de microfooncapsule. Bij gebruik van de monomodus is de stereobreedte niet regelbaar.

Stereo

Voorzijde = AAN

Zijkanten = AAN

Mono-cardioïde

Voorzijde = AAN

Zijkanten = UIT

Mono-bidirectioneel

Voorzijde = UIT

Zijkanten = AAN

Onbewerkt midden-opzij

Voorzijde = AAN

Zijkanten = AAN

Raadpleeg “Uitgangssignaal van onbewerkt midden-opzij” voor meer informatie.

Uitgangssignaal van onbewerkt midden-opzij

Gebruik voor een grotere nabewerkingsflexibiliteit de instelling Raw Mid-Side. Deze neemt een 2-kanaals signaal op bij een stereobeeld dat, zelfs nadat de sporen zijn opgenomen, kan worden afgeregeld:

Links: Cardioïde (voorzijde)

Rechts: Bidirectioneel (zijkanten)

Gebruik de instelling Raw Mid-Side met geluidsopnametoepassingen die een mid-side-stereomatrixdecoder hebben. Of maak gebruik van de instructies voor handmatige decodering om het stereobeeld van de opgenomen sporen aan te passen.

Handmatige decodering en afregeling stereobreedte

Als uw DAW-software (Digital Audio Workstation) geen mid-side-decoder heeft, volg dan deze stappen om het stereobeeld aan te passen en te manipuleren:

 1. Trek de linker- en rechter geluidssignalen af van het 2-kanaals Raw Mid-Side-bestand als afzonderlijke monosporen.
 2. Maak 3 blanke geluidssporen:
  Eerste spoor Gebruik alleen het geluidssignaal (voorzijde/cardioïde) van het linkerkanaal als monospoor en pan dit naar het midden.
  Tweede spoor Gebruik alleen het geluidssignaal (zijkant/bidirectioneel) van het rechterkanaal als monospoor en pan dit helemaal naar links.
  Derde spoor Kopieer het zij-/bidirectionele signaal van het tweede spoor. Pan dit spoor helemaal naar rechts en keer de fase om.
 3. Groepeer de rechter- en linkerzijsporen en stel het volume op hetzelfde niveau in voor gelijktijdige afregeling. Als het volume van de gegroepeerde sporen wordt verhoogd, neemt de stereobreedte toe en als het wordt verlaagd, wordt de breedte smaller.

Geavanceerde tip: Bij gebruik van compressie met een instelling voor snelle respons van de gegroepeerde sporen blijven de transiënts (het eerste geluidsdeel, bijv. wanneer een trommelstok tegen een bekken slaat) rond het midden van het stereobeeld en kunnen deze zich in het stereoveld uitbreiden naarmate het geluid uitsterft.

Handmatige decodering van onbewerkte mid-side-audio

Geavanceerde microfooninstellingen

Na het selecteren van de voorinstellingsmodus kunt u uw audio nauwkeurig regelen met de begrenzer, de compressor en instellingen van de niveauregelaar. Deze instellingen worden bewaard in de microfoon als u andere audio- en video-opnametoepassingen gebruikt.

Begrenzer

Schakel de begrenzer in of uit om vervorming door volumepieken in uw opname te voorkomen.

Compressor

Kies geen compressie, of selecteer lichte of zware compressie om het volume te regelen wanneer uw geluidsbron dynamisch is. Stille signalen worden versterkt en luide signalen worden verlaagd.

Windruisreductie

Met windruisreductie wordt een hoogdoorlaatfilter ingeschakeld waarmee door omgevingslawaai veroorzaakte bromgeluiden worden verminderd. Gebruik de inbegrepen schuimrubberen windkap in combinatie met windreductie om dreun- en plofgeluiden (van windstoten die tegen de microfoon slaan) tegen te gaan.

Gebruik om het windgeruis nog verder te doen afnemen de optionele Rycote™ Windjammer, die past over de inbegrepen schuimrubberen windkap.

Linker- en rechterkanaal verwisselen

Gebruik voor stereo-opnames Left - Right Swap om te wisselen tussen de linker- en rechtergeluidskanalen om zo het stereobeeld overeen te laten komen met het videobeeld. Bijvoorbeeld wanner u video gebruikt om uzelf op te nemen.

Tip: kijk naar de indicators L en R op de microfoonbehuizing. Op deze manier kunt u Left - Right Swap instellen voordat u begin met opnemen.

Equalizer

Wijzig de vooringestelde modi om de DSP te horen veranderen en gebruik de equalizer om de frequentiebanden te versterken of verzwakken om de helderheid van het geluid te verbeteren.

Opmerking: Toegepaste niveauregelingen in voorinstellingen worden niet weergegeven. Het pictogram EQ op de statusbalk gevanceerde instellingen geeft echter de door de gebruiker geselecteerde niveauregeling weer.

Veranderingen in de niveauregeling worden weergegeven op het beeld van de niveauregelaar.

EQ blijft tussen de vooringestelde modusveranderingen.

Opnemen

Tik op Record op de navigatiebalk om naar de opnameknop en tijdlijn te gaan.

Opname-instellingen

① Status aangesloten apparaat

De status geeft de naam weer van het model van het aangesloten MOTIV-apparaat.

② Status instellingen

Dit geeft de pictogrammen van de momenteel ingeschakelde geavanceerde instellingen weer.

③ Microfoon-/hoofdtelefoonversterking

Pas deze aan het volume van de geluidsbron aan. Controleer de meter tijdens de afregeling om zeker te zijn dat de niveaus binnen het streefbereik vallen (aangegeven door het gearceerde gebied op de ingangsmeter).

④ Tijdlijndisplay

Dit geeft de golfvorm van het geluid tijdens de opname weer.

 • Stereo-opnamen: Een volledige golfvorm wordt weergegeven.
 • Mono-opnamen: Een halve golfvorm wordt weergegeven.

⑤ Resterende opnametijd

Geeft de resterende opnametijd weer die beschikbaar is op uw apparaat.

⑥ Bitdiepte en bemonsteringssnelheid

Gebruik het vervolgkeuzemenu om uw bitdiepte en bemonsteringssnelheid te selecteren. Raadpleeg het onderwerp “Bitdiepte en bemonsteringssnelheid” voor meer informatie.

⑦ Informatie over tracks

Geeft de naam, het bestandstype en de grootte van de huidige opname weer.

⑧ Opnamebedieningsbalk

De knop Marker, een Record/Pause-knop en de aanvinkknop Done.

Opmerking: De maximale bestandsgrootte voor een opname is 2 GB, hetgeen ongeveer overeenkomt met een opnameduur van 2 uur. Deze beperking is ingesteld om het prestatievermogen van de toepassing te maximaliseren. Als meer dan 2 uur continu wordt opgenomen, wordt een tweede bestand gegenereerd.

Bitdiepte en bemonsteringssnelheid

U kunt de instellingen voor bitdiepte en bemonsteringssnelheid vinden in het vervolgkeuzemenu rechts van het opnamevenster. Selecteer een lagere bemonsteringssnelheid wanneer het handig is een kleiner bestand te hebben, bijvoorbeeld voor spraak- en podcast-opnamen die worden gedownload. Selecteer een hogere bemonsteringssnelheid voor muziekopnamen en dynamische opnamen.

Als er geen andere instelling is geselecteerd, neemt MOTIV audio op van 24/48 kHz. De volgende bitdiepte en bemonsteringssnelheid worden ondersteund.

Bitdiepte Bemonsteringssnelheid
24 48  kHz
24 44,1  kHz
16 48  kHz
16 44,1  kHz

Opnametips

Schakel Vliegtuigmodus en Niet storen in.

Wanneer u een MOTIV-apparaat aansluit op uw iOS-apparaat, wordt een waarschuwingsbericht weergegeven dat u vraagt Vliegtuigmodus en de modus Niet storen in te schakelen. Het is belangrijk dit te doen om interferentie van telefoongesprekken, berichten en diverse meldingen tijdens opname te voorkomen. Tik op X om dit waarschuwingsbericht te negeren.

Opmerking: houd Vliegtuigmodus uitgeschakeld als u informatie over geolocatie aan uw audiobestand wilt toevoegen.

In mono opnemen

Neem in mono op om de hoeveelheid beschikbare opnametijd te vergroten of wanneer u één geluidsbron zoals zang opneemt, die gebaat is bij minder omgevingsgeluid. Selecteer polair patroon Mono Cardioid of Mono Bidirectional om audio van alle capsules samen te voegen in één kanaal. De ingangsmeter geeft mono-opname aan door de bovenste helft van de golfvorm weer te geven. MOTIV ondersteunt mono-opnamen met microfoons van andere fabrikanten.

In stereo opnemen

De cilinder van de MV88 kan door middel van een scharnier naar voren kantelen en kan 45 graden draaien voor staande of liggende opnamen. De labels L en R geven de stereo-oriëntatie van de microfoon weer. Het stereobeeld is juist als het Shure-logo naar boven is gericht.

Het Dark Theme gebruiken

Selecteer de optie voor donker scherm om de kleur van de toepassing van lichtgrijs te veranderen in donkergrijs. De donkerdere weergave is ideaal voor discrete opnamen in situaties met weinig licht. Een donker scherm verlengt de batterijduur.

U kunt de instelling Weergave thema openen via Menu > Settings > Appearance

De volledige voorstelling vastleggen

Start uw opname voordat de voorstelling begint om er zeker van te zijn dat u de volledige geluidsbron opneemt. U kunt de opname later bewerken om eventuele stilte weg te knippen.

Opmerking: MOTIV zal de opname automatisch stoppen als uw microfoon tijdens de opname per ongeluk los raakt. Het dialoogvenster ‘Bestand opslaan’ wordt dan weergegeven, waarin u het geluidsbestand een naam kunt geven en kunt opslaan.

Scherm wakker houden tijdens opname

Selecteer de optie Scherm wakker houden tijdens opname zodat u het niveau van de signaalversterking continu kunt bijhouden gedurende langere opnamesessies, zonder dat het scherm zwart wordt.

U kunt de optie Scherm wakker houden openen via Menu > Settings > Keep Screen Awake During Recording.

Let op: het uitschakelen van de slaapmodus is van invloed op de batterijduur tijdens de opname.

Uw opnamelijst

Tik op My Recordings op de navigatiebalk om uw opgenomen tracks af te spelen en te bewerken.

Afspeellijst van uw opnames

① Tracklijst Geeft een lijst van uw opgenomen tracks weer.

② Selectieknop Gebruik de knop Select om een of meerdere opnamen te selecteren voor converteren, delen of verwijderen.

③ Balk audiospeler

 • Tik op de naam van het nummer om het afspeelvenster te openen
 • Tik op het schaarpictogram Edit om de bestandseditor te openen.
 • Speel opnamen af en pauzeer deze.
 • Tik op de drie punten om de naam te wijzigen, te delen, de bestandsindeling te converteren, illustraties toe te voegen of bestanden te verwijderen.

Meerdere bestanden converteren

Met Shure MOTIV kunt u meerdere bestanden tegelijk converteren, delen of verwijderen. Er kunnen alleen WAV-bestanden worden geconverteerd.

 1. Tik op Select in de rechterbovenhoek van uw opnamelijst.
 2. Selecteer alle bestanden die u wilt converteren. Naast de geselecteerde bestanden verschijnt een blauw vinkje.
 3. Tik op Save As om conversieopties weer te geven. Bij het converteren worden de nieuwe bestanden aan uw opnamelijst toegevoegd.

Afspelen

Dubbeltik op de naam van de track in de audiospeler om het afspeelvenster te openen.

① Informatie over tracks Geeft de naam van de op dat moment afgespeelde track weer, waaronder de bestandsindeling, bitdiepte, de bemonsteringssnelheid en of de track in stereo of mono is.

② Track-illustraties Behoud de MOTIV-illustraties. Of pas uw illustraties aan met afbeeldingen van de foto’s van uw apparaat. Raadpleeg ‘Track-illustraties aanpassen’.

③ Bestandsinformatie Geeft de datum en tijd weer waarop de track is opgenomen en de microfoon die daarbij is gebruikt.

④ Afspeeltijdlijn Hiermee kunt u bekijken waar u zich in de track bevindt terwijl deze afspeelt. De verlopen tijd en de resterende tijd worden onder de tijdlijn weergegeven.

⑤ Bedieningselementen voor afspelen Edit, Rewind, Play/Pause, Fast-Forward, en Loop uw track.

Uw audio bewerken

Tik op Edit om de bewerkingselementen voor elke track te openen.

Met de MOTIV Editor kunt u uw opnamen verfijnen voordat u deze online of met vrienden deelt.

U hebt keuze uit twee bewerkingsmodi:

 • Met Split Mode kunt u een lang audiobestand opsplitsen in twee of meerdere afzonderlijke tracks. Deze modus komt van pas als u een lange voorstelling hebt opgenomen en verschillende onderdelen afzonderlijk wilt beluisteren.
 • Met Trim Mode kunt u het begin en eind van uw opgenomen track bijknippen.

De tijdlijn navigeren

Er zijn drie manieren om door de tijdlijn heen te bewegen.

 • Dubbeltik op de tijdlijn om de afspeelkop naar de huidige weergave te verplaatsen.
 • Gebruik de markeringen om de afspeelkop naar een specifiek punt te bewegen.
 • Tik op de rode afspeelkopbalk en sleep deze naar een nieuw punt op de tijdlijn.

Druk op Play om vanaf het geselecteerde punt af te spelen.

Knijp twee vingers naar elkaar toe om uit te zoomen. Beweeg ze uit elkaar om in te zoomen.

Gebruik in de editor de liggende modus om meer van de golfvorm te bekijken.

Een lus vormen

Maak een lus om een audiogedeelte te isoleren en herhalen.

 • Selecteer de knop voor lussen om de volledige track te selecteren. De golfvorm in het blauw gemarkeerde gebied wordt herhaald.
 • Selecteer de markeringen en sleep deze op de tijdlijn om uw lus aan te passen.
 • Druk op Play om de lus te beluisteren en pas deze aan totdat u het beste geluid vindt.

Markeringen

Markeringen zijn audiobladwijzers waarmee u kunt terugkeren naar specifieke punten in uw opname. Ze hebben geen invloed op start- en stoppunten bij het afspelen, maar zijn handig als referentie. Bij gebruik in de modus Split, bepaalt de plaats van de markering waar het bestand wordt opgesplitst. Markeringen worden geïdentificeerd per uur, minuut, seconde en milliseconde (00:00:00:00), maar kunnen niet minder dan een seconde bij elkaar vandaan worden geplaatst.

Markeringen in opnamemodus

Een markering toevoegen: Tik op de knop Marker om een markering toe te voegen op de plaats van de afspeelkop.

Markeringen in bewerkingsmodus

De markeringslijst opent met begin- en eindmarkeringen voor uw audiotrack.

Afspelen vanaf een specifiek punt: Tik op een markering om vanaf dat markeringspunt af te spelen.

Een markering toevoegen: Druk op het plusteken om een markering toe te voegen op de locatie van de afspeelkop.

Een markering verplaatsen: Druk op een bestaande markering en sleep deze naar een nieuwe locatie op de tijdlijn.

De markeringslijst gebruiken: Tik op de markering in de lijst om de afspeelkop naar die locatie te verplaatsen.

Markeringen hernoemen: Houd de markeringslabel in de lijst ingedrukt.

Markeringen verwijderen: Veeg op de markering in de lijst naar links om de optie voor verwijderen weer te geven.

Editor

① Tijdlijndisplay Geef uw volledige tijdlijn weer. Zoom in om deze nauwkeurig te bewerken.

② Snijden/splitsen selecteren Selecteer uw bewerkingsmodus.

③ Markeringslijst Alle opnamen beginnen met een begin- en eindmarkering. Raadpleeg ‘Markeringen’ voor meer informatie.

④ Markeringen toevoegen Klik hierop om een markering toe te voegen op de positie van de afspeelkop.

Bewerken in de modus voor snijden

De modus Snijden wordt gebruikt om het overbodige gedeelte aan het begin en einde van uw audiotrack af te kappen.

 1. Ga naar Mijn opnamen om het audiobestand dat u wilt bewerken te selecteren.
 2. Selecteer het pictogram Bewerken om de editor te openen.
 3. De blauwe lijnen staan voor de begin- en eindpunten van uw track. Selecteer de blauwe lijnen en sleep ze om start- en eindtijden aan te passen.
 4. Selecteer Lus om de lus herhalend af te spelen en uw track te beluisteren voordat u wijzigingen bevestigt.

Tip: Schud met uw iOS-apparaat om de laatste handeling ongedaan te maken. Er wordt een pop-up weergegeven die u vraagt Ongedaan maken te selecteren om de laatste handeling ongedaan te maken of Annuleren te selecteren om te annuleren.

Bewerken in de modus voor splitsen

① Tijdlijndisplay Geef uw volledige tijdlijn weer. Zoom in om deze nauwkeurig te bewerken.

② Snijden/splitsen selecteren Selecteer uw bewerkingsmodus.

③ Bedieningselementen voor afspelen Lus, Terugspoelen, Afspelen/Pauzeren of Bladwijzers toevoegen, waarmee u bladwijzers toevoegt aan uw track.

④ Item markeringslijst Geeft de naam en de plaats in uren, minuten, seconden en milliseconden weer.

Gebruik de modus voor splitsen als u een langer audiobestand hebt dat u in kleinere audiobestanden wilt opsplitsen. Maak nieuwe bewerkte bestanden en behoud uw oorspronkelijke bestand.

 1. Ga naar Mijn opnamen om het audiobestand dat u wilt bewerken te selecteren.
 2. Selecteer het pictogram Bewerken om de editor te openen.
 3. Plaats een markering op het punt waar u de audio wilt splitsen.
 4. Selecteer Splitsen.
 5. Behoud de oorspronkelijke bestandsindeling of selecteer een nieuwe.
 6. MOTIV gebruikt de bestandsnaam, maar voegt cijfers toe aan de namen van uw nieuwe, gesplitste tracks. Wanneer u in de modus voor splitsen een track in tweeën splitst, geeft uw opnamelijst nu drie tracks weer. De oorspronkelijke track blijft behouden en de eerste en tweede track zijn gemaakt met de bewerking Splitsen.

Opmerking: Dubbeltik op de tijdlijn om op een locatie in te zoomen. U kunt maximaal tot twee seconden inzoomen. Nadat u zo ver mogelijk bent ingezoomd, zoomt u met dubbeltikken uit.

MOTIV-opnamen delen

Opslaan in Filmrol

Converteer uw audio naar een videobestand dat gemakkelijk via de filmrol van uw iOS-apparaat op sociale media kan worden gedeeld.

 1. Selecteer in uw opnamelijst het bestand dat u wilt converteren.
 2. Selecteer de knop Share.
 3. Selecteer Save to Camera Roll.
 4. De conversie wordt automatisch uitgevoerd. Bij grotere bestanden duurt het converteren langer.

  Opmerking: De eerste keer dat u in de filmrol opslaat, wordt u gevraagd toestemming te geven voor het delen van bestanden tussen apps. Als u toestemmingen per ongeluk negeert, kunt u deze altijd wijzigen in de instellingen van uw iOS-apparaat. Door toestemming te geven, wordt er een MOTIV-map aangemaakt in de filmrol.

 5. Wanneer het conversieproces is voltooid, ontvangt u een melding die u informeert dat in de filmrol opslaan is geslaagd en uw track kan worden gedeeld.

Track-illustraties aanpassen

U kunt een afbeelding aan uw opname toevoegen.

 1. Selecteer in het tabblad Mijn opnamen het bestand dat een illustratie nodig heeft.
 2. Tik op de drie puntjes naast de bestandsnaam.
 3. Selecteer Add Artwork om de beschikbare afbeeldingsbestanden te bekijken.
 4. Selecteer een foto. Als u de illustratie wilt wijzigen, herhaalt u het proces en selecteert u een andere afbeelding.

In Dropbox opslaan

Sla uw MOTIV-bestanden op in Dropbox om uw back-ups te bewaren, ruimte vrij te maken op uw iOS-apparaat of op sociale media te delen.

 1. Open de toepassing MOTIV en ga naar My Recordings.
 2. Tik op de selectieknop en kies een of meerdere bestanden.
 3. Selecteer de optie voor delen en kies Dropbox.

  Opmerking: u moet mogelijk toegang tussen MOTIV en Dropbox toestaan. Door ‘Allow’ te selecteren, wordt er een MOTIV-map aangemaakt in Dropbox en koppelingen in de toepassingen.

 4. Er wordt een melding weergegeven die aangeeft dat het bestand is opgeslagen wanneer het uploaden van het bestand is geslaagd.

  Opmerking: Bij grotere bestanden kan het uploaden langer duren.

Nu uw bestand is geüpload naar Dropbox, kunt u back-ups van uw opnamen bewaren of uw opnamen delen op sociale media.

AirDrop® met MOTIV

MOTIV ondersteunt de mogelijkheid WAV-bestanden via AirDrop met bepaalde personen te delen.

 1. Open de toepassing MOTIV en ga naar My Recordings.
 2. Tik op de selectieknop en kies een of meerdere bestanden.
 3. Selecteer de optie voor delen en selecteer vervolgens Meer om uw AirDrop-contacten weer te geven.

Opslaan in iTunes

Gebruik iTunes om eenvoudig audiobestanden over te dragen tussen uw desktopcomputer en uw iOS-apparaat.

 1. Sluit uw iOS-apparaat aan op een computer en open iTunes.

  Opmerking: U wordt aangeraden de meest recente versie van iTunes te gebruiken.

 2. Selecteer het pictogram van uw apparaat en selecteer vervolgens “Apps” in de kolom voor instellingen.

 3. Selecteer MOTIV in het gedeelte voor het delen van bestanden onder in het scherm. U moet mogelijk de schuifbalk aan de rechterkant volledig naar beneden schuiven. Hierdoor worden uw MOTIV-documenten weergegeven.

 4. Markeer de opnamen die u wilt opslaan en selecteer de knop “Opslaan op”.

  Opmerking: Bij grotere bestanden kan het uploaden langer duren.

Nu al uw bestanden naar uw computer zijn gedownload, kunt u ze toevoegen aan uw iTunes-bibliotheek of importeren in een audiobewerkingsprogramma.

Opmerking: Gebruik de knop voor het toevoegen van bestanden om audio vanaf uw computer te uploaden naar de toepassing MOTIV.

Probleemoplossing

Probleem Oplossing
MV88 is aangesloten, maar de volumemeter registreert geen signaal. Bewerk de privacy-instellingen voor uw opnameapparaat onder SETTINGS > PRIVACY > MICROPHONE om de MOTIV-app toestemming te geven om de microfoon te gebruiken.
MV88 is aangesloten, maar de microfoon wordt niet waargenomen. Koppel de microfoon los en sluit deze opnieuw aan wanneer de naam van de microfoon niet zichtbaar is in de statusbalk.
Ledlampje op MV88 is onzichtbaar Het ledlampje bevindt zich aan de onderkant van de MV88. Omdat de Lightning-aansluiting u de mogelijkheid biedt om de microfoon in een willekeurige richting te plaatsen, kan het apparaat het ledlampje mogelijk aan het zicht onttrekken. Verwijder de microfoon, draai deze en sluit hem vervolgens opnieuw aan om de status van de microfoon te controleren.
Geluid klinkt slecht of ver weg. Verwijder de MV88 en sluit deze opnieuw aan om er zeker van te zijn dat u geluid van de MV88 ontvangt. De linkerbovenhoek van het scherm toont de Shure MV88 als de microfoon goed op zijn plaats zit.
De geluidskwaliteit verandert wanneer een headset wordt aangesloten Headsets met in-line-microfoons overbruggen de MV88 als het audioapparaat. Gebruik de inbegrepen overgangskabel voor de hoofdtelefoonmonitor voor het uitschakelen van stoorsignalen van andere microfoons. Zorg ervoor dat u uw headset als eerst en uw MV88 als laatst aansluit.
Geluid is vervormd Gebruik de audiometer om te controleren of volumepieken binnen het streefbereik (het grijze gebied) vallen. Verminder de versterking als het niveau de rode piekaanduiding van de ingangsmeter bereikt.
Stereokanalen links/rechts komen niet overeen met videobeeld Het kan, afhankelijk van de richting van het opnameapparaat, nodig zijn om links/rechts om te draaien in de instellingen in MOTIV. Als het geluid al is opgenomen, kunt u in de meeste audiobewerkingsprogramma’s de linker- en rechterkanalen omwisselen.

Meetmodus voor MVL-ondersteuning

De meetmodus schakelt automatische versterkingsregeling en lage frequentie-roll-off uit om meer controle voor gebruikers en opnames met meer dynamiek te bieden.

Wanneer de opnamebron een analoge ingang is, wordt de meetmodus ingeschakeld. Wanneer de opnamebron digitaal is, wordt de meetmodus uitgeschakeld. Onder analoge ingangen vallen de ingebouwde microfoon en een externe analoge microfoon die via de connector van 3,5 mm wordt aangesloten, zoals de MVL-microfoon.

Met automatische versterkingsregeling of AGC (Automatic Gain Control) kan een mobiel apparaat signalen van verschillende niveaus opnemen en een consistent afspeelvolume behouden. Zwakkere signalen worden versterkt en sterkere signalen worden afgezwakt om de versterking te regelen. Hierdoor wordt het dynamisch bereik verminderd, maar wordt de opname gelijkmatiger.

Opmerking: De versterkingsregeling is automatisch in de iPhone 6S.

 • Meetmodus ingeschakeld: ACG en HPF zijn uitgeschakeld.
 • Meetmodus uitgeschakeld: ACG en HPF zijn ingeschakeld.

Systeemvereisten en compatibiliteit

iOS iOS 10.0 en hoger
iPhone iPhone 5 en hoger
iPod Touch 5e generatie
iPad iPad 4e generatie en hoger
iPad Mini iPad Mini 1e generatie en hoger

Productgegevens

MFi-gecertificeerd

Ja

DSP-modi (voorinstellingen)

Spraak/Zang/Akoestisch/Luid/Vlak

Transducertype

Cardioïde (10 mm)/Bidirectionele condensatorcapsule (10 mm)

Polairpatroon

Aanpasbare breedte stereo/Mono-bidirectioneel/Mono-cardioïde/Midden-opzij

Stereoprincipe

Midden-opzij

Frequentiekarakteristiek

20 Hz tot 20,000 Hz

Instelbaar versterkingsbereik

0 tot +36 dB

Gevoeligheid

-37 dBFS/Pa bij 1 kHz [1] [2]

Maximum-SPL

120 dB SPL [2]

Begrenzer

Ja

Compressor

Ja

Niveauregelaar

5-band

Voedingsvereisten

Gevoed via Lightning-connector

Behuizing

Volledig metalen constructie

Nettogewicht

40,5 g (1,43oz.)

Afmetingen

67 x 25 x 35 mm H x B x D

[1]1 Pa=94

 dB SPL

[2]

At Minimum Gain, Flat Mode

Frequentiekarakteristiek

Bitdiepte Bemonsteringssnelheid
24 48  kHz
24 44.1  kHz
16 48  kHz
16 44.1  kHz

Accessoires

Bijgeleverde accessoires

Schuimrubber windkap voor MV88 AMV88-WS
Draagkoffer voor MV88 AMV88-CC

Optionele accessoires

Rycote Windjammer voor MV88 AMV88-FUR

Vervangingsonderdelen

Schuimrubber windkap voor MV88 AMV88-WS
Draagkoffer voor MV88 AMV88-CC
Overgangskabel hoofdtelefoonmonitor 95A13511

Certificering

Information to the user

This device complies with part 15 of the FCC Rules. Operation is subject to the following two conditions:

 1. This device may not cause harmful interference.
 2. This device must accept any interference received, including interference that may cause undesired operation.

Note: This equipment has been tested and found to comply with the limits for a Class B digital device, pursuant to part 15 of the FCC Rules. These limits are designed to provide reasonable protection against harmful interference in a residential installation. This equipment generates uses and can radiate radio frequency energy and, if not installed and used in accordance with the instructions, may cause harmful interference to radio communications. However, there is no guarantee that interference will not occur in a particular installation. If this equipment does cause harmful interference to radio or television reception, which can be determined by turning the equipment off and on, the user is encouraged to try to correct the interference by one or more of the following measures:

 • Reorient or relocate the receiving antenna.
 • Increase the separation between the equipment and the receiver.
 • Connect the equipment to an outlet on a circuit different from that to which the receiver is connected.
 • Consult the dealer or an experienced radio/TV technician for help.

Compliantielabel Industry Canada ICES-003: CAN ICES-3 (B)/NMB-3(B)

Opmerking: De test wordt gebaseerd op het gebruik van meegeleverde en aanbevolen kabeltypen. Bij gebruik van andere dan afgeschermde kabeltypen kunnen de EMC-prestaties worden aangetast.

Dit product voldoet aan de essentiële vereisten van alle toepasselijke Europese richtlijnen en komt in aanmerking voor CE-markering.

De CE-conformiteitsverklaring kan worden verkregen via: www.shure.com/europe/compliance

Erkende Europese vertegenwoordiger:

Shure Europe GmbH

Hoofdkantoren in Europa, Midden-Oosten en Afrika

Afdeling: EMEA-goedkeuring

Jakob-Dieffenbacher-Str. 12

75031 Eppingen, Duitsland

Telefoon: +49-7262-92 49 0

Fax: +49-7262-92 49 11 4

E-mail: info@shure.de

Het label ‘Made for Apple’ betekent dat een accessoire is ontworpen om specifiek te worden aangesloten op Apple-producten die op het label zijn vermeld en door de ontwikkelaar zijn gecertificeerd om te voldoen aan de prestatienormen van Apple. Apple is niet verantwoordelijk voor de werking van dit apparaat of de naleving van de veiligheids- en regelgevingsnormen.

Apple, iPad, iPhone, iPod en Lightning zijn handelsmerken van Apple Inc., gedeponeerd in de VS en andere landen. tvOS is een handelsmerk van Apple Inc. Het handelsmerk ‘iPhone’ wordt in Japan gebruikt met een licentie van Aiphone K.K.

Mac® en Lightning zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc.

Dropbox en het Dropbox-logo zijn handelsmerken van Dropbox, Inc.

ShurePlus MOTIV is niet gelieerd aan of anders gesponsord door Dropbox, Inc.