Algemene beschrijving

De Shure MV88+ is een condensatormicrofoon van professionele kwaliteit die rechtstreeks op een Apple iOS-apparaat kan worden aangesloten met behulp van een Lightning-® of USB-C-connector. Twee microfooncapsules in een mid-side-configuratie leveren een regelbaar stereobeeld op, dat geschikt is voor het registreren van diverse geluidsbronnen, zoals muziek en spraak. Met behulp van de toepassing ShurePlus MOTIV™ kunt u het geluid aanpassen via digitale signaalbewerking (DSP), keuze van voorinstelmodus, versterkingsregeling, compressie en stereobreedte-afregeling.

Kenmerken

Mid-side-stereo

Ondersteunt de klassieke mid-side-stereo-opnametechniek. Gebruikt een simultaancardioïde en bidirectionele capsules voor het afregelen van de stereobreedte en het leveren van uitstekende monocompatibiliteit.

Plug-en-Play-werking

Compatibiliteit met pc’s, iOS-, Android- en Mac-apparaten.

Opmerking: Raadpleeg https://www.shure.com/MOTIVcompatibility voor informatie over ondersteunde Android-apparaten.

Compact en duurzaam

Volledig metalen, lichtgewicht constructie en klein genoeg om overal mee naartoe te nemen. Zorgt zoals alle producten van Shure voor betrouwbaarheid in de praktijk.

Flexibele opnamebediening met de toepassing ShurePlus MOTIV

Met de opnametoepassing MOTIV worden microfooninstellingen bediend, zoals versterkingsfactor, stereobreedte en voorinstelmodi. De toepassing biedt de volgende functies:

 • Opties voor staande of liggende opnamen
 • Basisaudiobewerking
 • Markers voor het volgen van audio
 • Dark Theme voor opnames bij weinig licht
 • Ondersteuning voor alle MOTIV-microfoons
 • Vijf-bands equalizer
 • Functie voor livestreamen
 • Ondersteuning voor Dropbox™, AirPlay® en Bluetooth®
 • Fabrieks- en aan te passen gebruikersvoorinstellingen
 • Virtuele microfoonopties in demomodus
 • Meerdere opties voor bitdiepte en bemonsteringssnelheid

Quick Setup

De microfoon monteren

Opmerking: gebruik de knop op de achterkant van de telefoonklem om de kabel op zijn plek en weg van de camera te houden.

Audio-opnamen maken met de toepassing ShurePlus MOTIV.

Gebruik de toepassing MOTIV om de microfooninstellingen te wijzigen en audio-opnamen te maken en te bewerken.

 1. Pas uw microfooninstellingen aan.

  Selecteer een voorinstelmodus die past bij de opnamesituatie. Regel de microfoonversterking en stereobreedte af om de geluidsopname te optimaliseren. Bekijk ‘De microfoon richten’ voor meer informatie over het plaatsen van de microfoon en ‘De toepassing MOTIV’ voor informatie over het aanpassen van compressie, niveauregeling en meer.

 2. Stel uw apparaat in op Vliegtuigmodus en Niet storen voordat u gaat opnemen.

  Hierdoor kunt u opnemen zonder audio-onderbrekingen van gespreksoproepen of meldingen van apps.

 3. Controleer uw instellingen.

  Maak een testopname. Luister de opname terug en pas indien nodig uw instelling aan. Tijdens het opnemen kan alleen microfoonversterking aangepast worden.

 4. Druk op de rode knop Record om de opname te starten.

  De microfoon onthoudt de instellingen van de laatste keer dat u de toepassing MOTIV hebt gebruikt.

De MV88+-microfoon

De MV88+ heeft twee capsules: één capsule heeft een cardioïde patroon en registreert het geluid direct aan de voorzijde van de microfoon. De andere is bidirectioneel en registreert het geluid aan de linker- en rechterzijde.

Microfoonkop

Microfoonoriëntatie

Draai de microfoonbehuizing in de microfoonklem zodat uw stereo-opnamen accuraat zijn. Richt de voorkant van de microfoon naar de geluidsbron. Voor liggende (horizontale) opnamen, plaatst u de indicatoren L en R naar rechts en links. Voor staande (verticale) opnamen, draait u de microfoonbehuizing in de microfoonklem.

Opmerking: de toepassing heeft een Left-Right Channel Swap om de geluidskanalen te wisselen.

MV88+-uitgangen

 • Monitor-uitgang van 3,5 mm om aan te sluiten op hoofdtelefoons en oortelefoons
 • Stuur audio naar uw opnameapparaat met behulp van de micro-B-USB-poort

MV88+ leds

iOS Android/Mac/pc
Groen: microfoon actief, audio loopt Groen: voeding is ingeschakeld
Oranje: fout
Knipperend oranje: firmware wordt bijgewerkt
Rood: microfoon is gedempt
Knipperend rood: audio wordt overstuurd

Richten van de microfoon

De volgende suggesties zijn voor normale gebruiksgevallen. Houd er rekening mee dat er veel effectieve manieren zijn om een geluidsbron op te nemen. Experimenteer om de beste manier te vinden. De MV88+ past in een standaard A25D-microfoonklem. Overal waar een microfoonstandaard kan staan, kunt u de MV88+ dus gebruiken.

Tip: Zorg ervoor dat de naam Shure duidelijk zichtbaar is aan de bovenzijde van de microfoon, zodat de microfoon de juiste stereo-oriëntatie heeft. Stel de microfoon bij als de naam niet zichtbaar is.

Geluidsopname

Plaats uw opnameapparaat op zo’n manier dat u de opname kunt volgen. Richt de voorzijde van de microfoon naar de geluidsbron, waarbij de linker- en rechterzijden van de microfoonbehuizing in de juiste richting wijzen.

Audiovraaggesprek (tafelblad)

Bevestig de microfoonklem rechtstreeks op de Manfrotto-microfoonstandaard. Selecteer het polaire patroon MONO BIDIRECTIONAL in de toepassing MOTIV. Richt één kant van de microfoonbehuizing naar de ondervraagde en de andere naar zijde naar de ondervrager.

Liggende (horizontale) video-opnamen

Richt de voorzijde van de microfoon naar de geluidsbron. Zorg ervoor dat de linker- en rechterzijden van de microfoonbehuizing in de juiste richtingen wijzen.

Staande/selfie (verticale) video-opnames

Richt de microfoon op uzelf en selecteer Left - Right Swap.

Tip: Als u begint te fotograferen in de staande modus, blijft de video in de staande modus, zelfs als het apparaat liggend is georiënteerd.

Videovraaggesprek

 • Om alleen een audio-opname te maken van de audio in camerabeeld, selecteert u het polaire patroon CARDIOID en richt u de microfoon naar uw onderwerp.

 • Om de stemmen vast te leggen van zowel de ondervraagde in camerabeeld als de ondervrager uit camerabeeld, selecteert u het polaire patroon MONO BIDIRECTIONAL in de toepassing. Plaats de microfoon zo dat de linker- en rechterzijden elk naar een persoon wijzen.

Handheld opnemen

De poten vouwen uit waardoor een draagbare handheld standaard ontstaat.

De toepassing MOTIV

Gebruik de toepassing MOTIV om de microfooninstellingen te wijzigen en om audio-opnamen te maken, bewerken en delen. Het apparaat slaat de recentste instellingen op voor quick setup elke keer dat u opneemt.

Tip: schakel de Vliegtuigmodus en de modus Niet storen in om verstoringen van de opname door oproepen, sms’jes of waarschuwingsberichten te voorkomen.

Microfoon instellen

Tik op Microfooninstellingen op de navigatiebalk om de microfoonbediening te openen.

① Meldingen De bovenste twee rijen geven de vergrendelmodus weer, een rode stip voor opname, welke microfoon is aangesloten en of geavanceerde instellingen zijn ingeschakeld.

Opmerking: Wissel tussen de instellingen Vergrendeld en Ontgrendeld om onopzettelijke wijzigingen te voorkomen tijdens het opnemen. Wanneer de microfooninstellingen Vergrendeld zijn, is het instellingenscherm grijs.

② Ingangsmeter Geeft de sterkte van het ingangssignaal weer en of dat signaal mono of stereo is. De luidste pieken moeten binnen het doelbereik vallen (aangegeven door het gearceerde gebied tussen -12 en 0 dB).

③ Aangepaste voorinstellingen Tik op de caret voor snelle toegang tot uw opgeslagen voorinstellingen. Of tik op de knop Opslaan om de huidige instellingen op te slaan. Zie ‘Aangepaste voorinstellingen’ voor meer informatie.

④ Microfoonversterking/monitormixknop Pas de schuifregelaar voor microfoonversterking aan om het volume van de geluidsbron in te stellen. Tik op de knop om de instellingen voor monitormix te openen. Raadpleeg ‘Monitormixverhouding’ voor informatie over monitoraanpassing.

⑤ Voorinstelmodi Stel de stereobreedte, niveauregeling en compressie in voor specifieke toepassingen. Raadpleeg ‘Voorinstelmodi’ voor meer informatie.

⑥ Selectie polaire patronen Veeg om uw oppikpatronen te kiezen. Gebruik de hendels om de breedte van het stereobeeld aan te passen.

Tip: Houd rekening met de locatie van de microfoon en de afmeting van de geluidsbron tijdens het afstellen van de breedte. De opname van een groot orkest of muziekensemble wordt bijvoorbeeld beter bij een breder stereobeeld om zo een grotere scheiding tussen de instrumenten te verkrijgen. Spraak wordt beter bij een smallere breedte wat zorgt voor een grotere helderheid en demping van omgevingsgeluid.

⑦ Hendels voor stereobreedte Gebruik de punten om de stereobreedte snel in te stellen.

⑧ Geavanceerde functies Regel uw audio-opnamen nauwkeurig af met de bedieningselementen voor de begrenzer en compressor, hoogdoorlaatfilter, links-rechtsverwisseling en instellingen voor de niveauregeling.

⑨ Navigatiebalk Tik om toegang te krijgen tot de vensters Microfooninstellingen, Opnemen en Mijn opnamen.

Voorinstelmodi

Vijf selecteerbare modi optimaliseren de instellingen voor versterkingsfactor, stereobreedte, niveauregeling en compressie. Stel het microfoonniveau in en probeer de modi om zo het beste geluid te vinden. Voorinstelmodi kunnen de sterkte van het ingangssignaal beïnvloeden, pas het microfoonniveau zo nodig aan na het veranderen van de voorinstellingen.

Modus Toepassing Eigenschappen
Spraak
spraak Een smalle stereobreedte voor het dempen van achtergrondruis, een instelling van de niveauregeling voor het benadrukken van helderheid en volheid, en zachte compressie.
Zang
vocale uitvoeringen (solo of koor) Gemiddelde stereobreedte met subtiele niveauregeling om warmte en helderheid toe te voegen voor een natuurlijk geluid.
Vlak
elk Een onbewerkt signaal (geen niveauregeling of compressie-instellingen toegepast). Biedt flexibiliteit voor het bewerken van het geluid na de opname.
Akoestisch
akoestisch instrument en zachte muziek Gemiddelde stereobreedte met transparante compressie om volumepieken af te vlakken en zachte passages te versterken. De instelling van de niveauregeling benadrukt details en voegt een algeheel natuurlijk geluid toe.
Luid
liveoptredens en luidere bronnen Breed stereogeluid voor meer scheiding tussen de geluidsbronnen. De niveauregeling verbetert het geluid door die frequenties te verzwakken die de instrumentatie overvol kunnen doen klinken.

Aangepaste voorstellingen

Creëer en bewaar aangepaste voorinstellingen om snel toegang te krijgen tot veelgebruikte microfooninstellingen.

 1. Begin met de voorinstelmodus die het beste past bij uw toepassingsvereisten.
 2. Pas geavanceerde instellingen, zoals compressie, aan voor helderheid en consistentie.
 3. Tik op Opslaan om de naam van uw voorinstelling te wijzigen of de standaardnaam te gebruiken.
 4. Aangepaste voorinstelling is toegevoegd aan uw lijst.

Om toegang te krijgen tot opgeslagen voorinstellingen:

 1. Tik op de caret (pijl) in de rij Voorinstelling om uw lijst met opgeslagen voorinstellingen te bekijken.
 2. Tik op Aangepaste voorstellingen en Voorinstelling toepassen om direct de versterkingsfactor, stereo, niveauregelings- en compressievoorkeuren toe te passen.

Tip: U kunt op elk moment een aangepaste voorinstelling bewaren door op Opslaan te tikken.

Polair patroon selecteren (stereo- en mono-instellingen)

Hieronder volgen de oppikpatronen van de microfooncapsule. Bij gebruik van de monomodus is de stereobreedte niet regelbaar.

Stereo

Voorzijde = AAN

Zijkanten = AAN

Mono-cardioïde

Voorzijde = AAN

Zijkanten = UIT

Mono-bidirectioneel

Voorzijde = UIT

Zijkanten = AAN

Onbewerkt midden-opzij

Voorzijde = AAN

Zijkanten = AAN

Raadpleeg “Uitgangssignaal van onbewerkt midden-opzij” voor meer informatie.

Uitgangssignaal van onbewerkt midden-opzij

Gebruik voor een grotere nabewerkingsflexibiliteit de instelling Raw Mid-Side. Deze neemt een 2-kanaals signaal op bij een stereobeeld dat, zelfs nadat de sporen zijn opgenomen, kan worden afgeregeld:

Links: Cardioïde (voorzijde)

Rechts: Bidirectioneel (zijkanten)

Gebruik de instelling Raw Mid-Side met geluidsopnametoepassingen die een mid-side-stereomatrixdecoder hebben. Of maak gebruik van de instructies voor handmatige decodering om het stereobeeld van de opgenomen sporen aan te passen.

Handmatige decodering en afregeling stereobreedte

Als uw DAW-software (Digital Audio Workstation) geen mid-side-decoder heeft, volg dan deze stappen om het stereobeeld aan te passen en te manipuleren:

 1. Trek de linker- en rechter geluidssignalen af van het 2-kanaals Raw Mid-Side-bestand als afzonderlijke monosporen.
 2. Maak 3 blanke geluidssporen:
  Eerste spoor Gebruik alleen het geluidssignaal (voorzijde/cardioïde) van het linkerkanaal als monospoor en pan dit naar het midden.
  Tweede spoor Gebruik alleen het geluidssignaal (zijkant/bidirectioneel) van het rechterkanaal als monospoor en pan dit helemaal naar links.
  Derde spoor Kopieer het zij-/bidirectionele signaal van het tweede spoor. Pan dit spoor helemaal naar rechts en keer de fase om.
 3. Groepeer de rechter- en linkerzijsporen en stel het volume op hetzelfde niveau in voor gelijktijdige afregeling. Als het volume van de gegroepeerde sporen wordt verhoogd, neemt de stereobreedte toe en als het wordt verlaagd, wordt de breedte smaller.

Geavanceerde tip: Bij gebruik van compressie met een instelling voor snelle respons van de gegroepeerde sporen blijven de transiënts (het eerste geluidsdeel, bijv. wanneer een trommelstok tegen een bekken slaat) rond het midden van het stereobeeld en kunnen deze zich in het stereoveld uitbreiden naarmate het geluid uitsterft.

Handmatige decodering van onbewerkte mid-side-audio

Monitor mix-verhouding

Tik op knop Monitor Mix om monitorbediening te bekijken.

Gebruik de schuifregelaar voor monitor mix om te bepalen hoeveel van elke ingang u hoort. Begin voor de beste resultaten in het midden en pas het vanaf daar aan.

 • Breng de schuifregelaar naar het microfoonpictogram (MIC) om meer te horen van de audio die op dat moment opgenomen wordt.
 • Breng de schuifregelaar naar het apparaatpictogram (PLAYBACK) om meer te horen van de eerder opgenomen audio.

Geavanceerde microfooninstellingen

Na het selecteren van de voorinstellingsmodus kunt u uw audio nauwkeurig regelen met de begrenzer, de compressor en instellingen van de niveauregelaar. Deze instellingen worden bewaard in de microfoon als u andere audio- en video-opnametoepassingen gebruikt.

Begrenzer

Schakel de begrenzer in of uit om vervorming door volumepieken in uw opname te voorkomen.

Compressor

Kies geen compressie, of selecteer lichte of zware compressie om het volume te regelen wanneer uw geluidsbron dynamisch is. Stille signalen worden versterkt en luide signalen worden verlaagd.

Hoogdoorlaatfilter

Kies geen HPF voor het meest natuurlijke geluid. Of kies 75 Hz of 150 Hz om windruis, kamergeluiden of het nabijheidseffect te verminderen.

75 Hz afknijppunt lage frequentie Biedt een afknijppunt van 6 dB per octaaf bij 75 Hz. Vermindert geluid van vloertrillingen en kamergeluiden met een lage frequentie die worden veroorzaakt door verwarmings- en airconditioningsystemen. Deze instelling kan ook worden gebruikt om te compenseren voor nabijheidseffect of om lage frequenties te verminderen die een instrument dof of troebel laten klinken.

150 Hz rolloff lage frequentie Biedt een rolloff-filter van 6 dB per octaaf bij 150 Hz. Gebruik dit om te compenseren voor nabijheidseffect of om lage frequenties te verminderen die een instrument dof of troebel kunnen laten klinken.

Linker- en rechterkanaal verwisselen

Gebruik voor stereo-opnames Left - Right Swap om te wisselen tussen de linker- en rechtergeluidskanalen om zo het stereobeeld overeen te laten komen met het videobeeld. Bijvoorbeeld wanner u video gebruikt om uzelf op te nemen.

Tip: kijk naar de indicators L en R op de microfoonbehuizing. Op deze manier kunt u Left - Right Swap instellen voordat u begin met opnemen.

Equalizer

Wijzig de vooringestelde modi om de DSP te horen veranderen en gebruik de equalizer om de frequentiebanden te versterken of verzwakken om de helderheid van het geluid te verbeteren.

Opmerking: Toegepaste niveauregelingen in voorinstellingen worden niet weergegeven. Het pictogram EQ op de statusbalk gevanceerde instellingen geeft echter de door de gebruiker geselecteerde niveauregeling weer.

Veranderingen in de niveauregeling worden weergegeven op het beeld van de niveauregelaar.

EQ blijft tussen de vooringestelde modusveranderingen.

Demomodus

Screenshot of Demo mode mic select

In de demomodus kunt u alle apparaten in de MOTIV-serie testen.

 1. Veeg door de lijst om de beschikbare apparaten te zien.
 2. Tik op Learn More voor meer informatie over elk apparaat. Of tik op Next om de microfooninstellingen te bekijken.

Opmerking: Instellingen in de demomodus zijn voor demonstratie en worden niet opgeslagen in de toepassing. Demomodus is alleen beschikbaar als er geen microfoon op het apparaat is aangesloten.

Opnemen

Tik op Record op de navigatiebalk om naar de opnameknop en tijdlijn te gaan.

Opname-instellingen

① Status van aangesloten apparaat De status geeft de status van het aangesloten MOTIV-apparaat weer. Rood knipperende punt geeft aan dat de opname bezig is.

② Status instellingen Geeft de pictogrammen weer voor geavanceerde instellingen die momenteel zijn ingeschakeld.

③ Microfoonversterking Stel het volume van de geluidsbron in. Houd de niveaus binnen het streefbereik (aangegeven door het gearceerde gebied op de ingangsmeter).

④ Tijdlijndisplay Dit geeft de golfvorm van het geluid tijdens de opname weer.

 • Stereo-opnamen: Een volledige golfvorm wordt weergegeven.
 • Mono-opnamen: Een halve golfvorm wordt weergegeven.

⑤ Resterende opnametijd

⑥ Bitdiepte en bemonsteringssnelheid Gebruik het vervolgkeuzemenu om uw bitdiepte en bemonsteringssnelheid te selecteren. Raadpleeg ‘Bitdiepte en bemonsteringssnelheid’ voor meer informatie.

⑦ Informatie over tracks Geeft de naam, de bestandsindeling en de grootte van de opname weer die wordt uitgevoerd.

⑧ Opnamebedieningsbalk De knop Marker, knop Record/Pause, en de aanvinkknop Done.

Opmerking: De maximale bestandsgrootte voor een opname is 2 GB, een opnameduur van ongeveer 2 uur. Deze beperking vergroot het prestatievermogen van de toepassing. Als meer dan 2 uur continu wordt opgenomen, wordt een tweede bestand gegenereerd.

Bitdiepte en bemonsteringssnelheid

U kunt de instellingen voor bitdiepte en bemonsteringssnelheid vinden in het vervolgkeuzemenu rechts van het opnamevenster. Selecteer een lagere bemonsteringssnelheid wanneer het handig is een kleiner bestand te hebben, bijvoorbeeld voor spraak- en podcast-opnamen die worden gedownload. Selecteer een hogere bemonsteringssnelheid voor muziekopnamen en dynamische opnamen.

Als er geen andere instelling is geselecteerd, neemt MOTIV audio op van 24/48 kHz. De volgende bitdiepte en bemonsteringssnelheid worden ondersteund.

Bitdiepte Bemonsteringssnelheid
24 48  kHz
24 44,1  kHz
16 48  kHz
16 44,1  kHz

De Apple Watch gebruiken met ShurePlus MOTIV

Met de Apple Watch-toepassing ShurePlus MOTIV kunt u flexibeler opnamen maken door de toepassing als afstandsbediening voor de ShurePlus MOTIV-toepassingen voor audio- en video-opnamen te gebruiken.

Sluit uw Apple Watch aan op de MOTIV-opnametoepassing.

 1. Open de Watch-toepassing op uw iPhone en tik op het tabblad Mijn Watch
 2. Apps die beschikbaar zijn om te installeren, verschijnen in de sectie Beschikbare apps
 3. Zoek de MOTIV Watch-toepassing en tik op Installeren

  Opmerking: Zie de ondersteuningspagina van Apple met aanvullende instructies voor de installatie van de Apple Watch-toepassing.

 4. De Apple Watch herkent wanneer uw MOTIV-microfoon is verbonden met uw telefoon. De naam van de microfoon wordt linksboven weergegeven wanneer de verbinding tot stand is gebracht.
 5. Het hangt af van de grootte van de ruimte, het aantal personen en het volume van het instrument waar u de microfoon het best kunt plaatsen. Loop zo mogelijk rond in de ruimte en luister waar het geluid het best klinkt.
 6. Selecteer de juiste voorinstelmodus voor uw opnametoepassing. Pas het microfoonniveau en andere instellingen in de toepassing aan en plaats de microfoon in de buurt van uw bron.

  Opmerking: Geavanceerde instellingen moet u instellen voordat u de microfoon plaatst. Met de Apple Watch-toepassing kunt u alleen de opname regelen, de opname pauzeren, de opname voltooien, bladwijzers maken en de versterkingsfactor instellen en vergrendelen.

Bedieningselementen en navigatie

Opname starten: tik op de rode opnameknop

Opname pauzeren: tik op het pauzeringspictogram. U kunt de opname voortzetten vanuit een gepauzeerde toestand

Bladwijzer maken: tik op het bladwijzerpictogram

Opname stoppen: tik op de knop Gereed

Versterkingsfactor aanpassen: gebruik de digitale kroon van de Apple Watch

Versterkingsfactor van microfoon vergrendelen: tik op het slotpictogram

Opnametips

Schakel Vliegtuigmodus en Niet storen in.

Wanneer u een MOTIV-apparaat aansluit op uw iOS-apparaat, wordt een waarschuwingsbericht weergegeven dat u vraagt Vliegtuigmodus en de modus Niet storen in te schakelen. Het is belangrijk dit te doen om interferentie van telefoongesprekken, berichten en diverse meldingen tijdens opname te voorkomen. Tik op X om dit waarschuwingsbericht te negeren.

Opmerking: houd Vliegtuigmodus uitgeschakeld als u informatie over geolocatie aan uw audiobestand wilt toevoegen.

Gebruik Vergrendelmodus om uw geluid te vergrendelen

Schakel Vergrendelmodus in wanneer u uw audio hebt getest en de gewenste niveaus hebt gevonden. Op deze manier voorkomt u onbedoelde aanpassingen en blijft de audiokwaliteit consistent.

In mono opnemen

Neem in mono op om de hoeveelheid beschikbare opnametijd te vergroten of wanneer u één geluidsbron zoals zang opneemt, die gebaat is bij minder omgevingsgeluid. Selecteer polair patroon Mono Cardioid of Mono Bidirectional om audio van alle capsules samen te voegen in één kanaal. De ingangsmeter geeft mono-opname aan door de bovenste helft van de golfvorm weer te geven. MOTIV ondersteunt mono-opnamen met microfoons van andere fabrikanten.

In stereo opnemen

Draai de behuizing van de MV88+ in de microfoonklem voor staande of liggende opnamen. De labels L en R geven de stereo-oriëntatie van de microfoon weer. Het stereobeeld is juist als het Shure-logo naar boven is gericht.

Het Dark Theme gebruiken

Selecteer de optie voor donker scherm om de kleur van de toepassing van lichtgrijs te veranderen in donkergrijs. De donkerdere weergave is ideaal voor discrete opnamen in situaties met weinig licht. Een donker scherm verlengt de batterijduur.

U kunt de instelling Weergave thema openen via Menu > Settings > Appearance

De volledige voorstelling vastleggen

Start uw opname voordat de voorstelling begint om er zeker van te zijn dat u de volledige geluidsbron opneemt. U kunt de opname later bewerken om eventuele stilte weg te knippen.

Opmerking: MOTIV zal de opname automatisch stoppen als uw microfoon tijdens de opname per ongeluk los raakt. Het dialoogvenster ‘Bestand opslaan’ wordt dan weergegeven, waarin u het geluidsbestand een naam kunt geven en kunt opslaan.

Controleer uw opnamen

Sluit een hoofdtelefoon rechtstreeks op de hoofdtelefoon-output aan van uw MOTIV-apparaat om er zeker van te zijn dat uw opnamen goed klinken.

Scherm wakker houden tijdens opname

Selecteer de optie Scherm wakker houden tijdens opname zodat u het niveau van de signaalversterking continu kunt bijhouden gedurende langere opnamesessies, zonder dat het scherm zwart wordt.

U kunt de optie Scherm wakker houden openen via Menu > Settings > Keep Screen Awake During Recording.

Let op: het uitschakelen van de slaapmodus is van invloed op de batterijduur tijdens de opname.

Houdt de apparatuur aangesloten tijdens updates

Zorg ervoor dat het MOTIV-apparaat verbonden blijft met uw mobiele apparaat tijdens het updaten om problemen met de update te voorkomen.

MV88+ gebruiken met uw Mac of pc

MOTIV-microfoons hebben geen speciale drivers nodig en zijn compatibel met de meeste Macs of pc’s. De instellingen van de MV88+ (met uitzondering van microfoonversterking) kunnen niet via de computer aangepast worden, maar de microfoon behoud de laatste instellingen die zijn ingesteld in de MOTIV-toepassing.

Opmerking: USB-A kabel is niet inbegrepen.

Uw opnamelijst

Afspeellijst van uw opnames

① Tracklijst Geeft een lijst van uw opgenomen tracks weer.

② Selectieknop Gebruik de knop Selecteren om een of meer opnamen te selecteren die u wilt converteren, delen of verwijderen.

③ Balk audiospeler

 • Tik op de naam van het nummer om het afspeelvenster te openen
 • Tik op het schaarpictogram Bewerken om de bestandseditor te openen.
 • Speel opnamen af en pauzeer deze.
 • Tik op de drie punten om de naam te wijzigen, te delen, de bestandsindeling te converteren, illustraties toe te voegen of bestanden te verwijderen.

Meerdere bestanden converteren

Met Shure MOTIV kunt u meerdere bestanden tegelijk converteren, delen of verwijderen. Er kunnen alleen WAV-bestanden worden geconverteerd.

 1. Tik op Select in de rechterbovenhoek van uw opnamelijst.
 2. Selecteer alle bestanden die u wilt converteren. Naast de geselecteerde bestanden verschijnt een blauw vinkje.
 3. Tik op Save As om conversieopties weer te geven. Bij het converteren worden de nieuwe bestanden aan uw opnamelijst toegevoegd.

Afspelen

Dubbeltik op de naam van de track in de audiospeler om het afspeelvenster te openen.

① Informatie over tracks Geeft de naam van de op dat moment afgespeelde track weer, waaronder de bestandsindeling, bitdiepte, de bemonsteringssnelheid en of de track in stereo of mono is.

② Track-illustraties Behoud de MOTIV-illustraties. Of pas uw illustraties aan met afbeeldingen van de foto’s van uw apparaat. Raadpleeg ‘Track-illustraties aanpassen’.

③ Bestandsinformatie Geeft de datum en tijd weer waarop de track is opgenomen en de microfoon die daarbij is gebruikt.

④ Afspeeltijdlijn Hiermee kunt u bekijken waar u zich in de track bevindt terwijl deze afspeelt. De verlopen tijd en de resterende tijd worden onder de tijdlijn weergegeven.

⑤ Bedieningselementen voor afspelen Edit, Rewind, Play/Pause, Fast-Forward, en Loop uw track.

Uw audio bewerken

Tik op Edit om de bewerkingselementen voor elke track te openen.

Met de MOTIV Editor kunt u uw opnamen verfijnen voordat u deze online of met vrienden deelt.

U hebt keuze uit twee bewerkingsmodi:

 • Met Split Mode kunt u een lang audiobestand opsplitsen in twee of meerdere afzonderlijke tracks. Deze modus komt van pas als u een lange voorstelling hebt opgenomen en verschillende onderdelen afzonderlijk wilt beluisteren.
 • Met Trim Mode kunt u het begin en eind van uw opgenomen track bijknippen.

De tijdlijn navigeren

Er zijn drie manieren om door de tijdlijn heen te bewegen.

 • Dubbeltik op de tijdlijn om de afspeelkop naar de huidige weergave te verplaatsen.
 • Gebruik de markeringen om de afspeelkop naar een specifiek punt te bewegen.
 • Tik op de rode afspeelkopbalk en sleep deze naar een nieuw punt op de tijdlijn.

Druk op Play om vanaf het geselecteerde punt af te spelen.

Knijp twee vingers naar elkaar toe om uit te zoomen. Beweeg ze uit elkaar om in te zoomen.

Gebruik in de editor de liggende modus om meer van de golfvorm te bekijken.

Een lus vormen

Maak een lus om een audiogedeelte te isoleren en herhalen.

 • Selecteer de knop voor lussen om de volledige track te selecteren. De golfvorm in het blauw gemarkeerde gebied wordt herhaald.
 • Selecteer de markeringen en sleep deze op de tijdlijn om uw lus aan te passen.
 • Druk op Play om de lus te beluisteren en pas deze aan totdat u het beste geluid vindt.

Markeringen

Markeringen zijn audiobladwijzers waarmee u kunt terugkeren naar specifieke punten in uw opname. Ze hebben geen invloed op start- en stoppunten bij het afspelen, maar zijn handig als referentie. Bij gebruik in de modus Split, bepaalt de plaats van de markering waar het bestand wordt opgesplitst. Markeringen worden geïdentificeerd per uur, minuut, seconde en milliseconde (00:00:00:00), maar kunnen niet minder dan een seconde bij elkaar vandaan worden geplaatst.

Markeringen in opnamemodus

Een markering toevoegen: Tik op de knop Marker om een markering toe te voegen op de plaats van de afspeelkop.

Markeringen in bewerkingsmodus

De markeringslijst opent met begin- en eindmarkeringen voor uw audiotrack.

Afspelen vanaf een specifiek punt: Tik op een markering om vanaf dat markeringspunt af te spelen.

Een markering toevoegen: Druk op het plusteken om een markering toe te voegen op de locatie van de afspeelkop.

Een markering verplaatsen: Druk op een bestaande markering en sleep deze naar een nieuwe locatie op de tijdlijn.

De markeringslijst gebruiken: Tik op de markering in de lijst om de afspeelkop naar die locatie te verplaatsen.

Markeringen hernoemen: Houd de markeringslabel in de lijst ingedrukt.

Markeringen verwijderen: Veeg op de markering in de lijst naar links om de optie voor verwijderen weer te geven.

Editor

① Tijdlijndisplay Geef uw volledige tijdlijn weer. Zoom in om deze nauwkeurig te bewerken.

② Snijden/splitsen selecteren Selecteer uw bewerkingsmodus.

③ Markeringslijst Alle opnamen beginnen met een begin- en eindmarkering. Raadpleeg ‘Markeringen’ voor meer informatie.

④ Markeringen toevoegen Klik hierop om een markering toe te voegen op de positie van de afspeelkop.

Bewerken in de modus voor snijden

De modus Snijden wordt gebruikt om het overbodige gedeelte aan het begin en einde van uw audiotrack af te kappen.

 1. Ga naar Mijn opnamen om het audiobestand dat u wilt bewerken te selecteren.
 2. Selecteer het pictogram Bewerken om de editor te openen.
 3. De blauwe lijnen staan voor de begin- en eindpunten van uw track. Selecteer de blauwe lijnen en sleep ze om start- en eindtijden aan te passen.
 4. Selecteer Lus om de lus herhalend af te spelen en uw track te beluisteren voordat u wijzigingen bevestigt.

Tip: Schud met uw iOS-apparaat om de laatste handeling ongedaan te maken. Er wordt een pop-up weergegeven die u vraagt Ongedaan maken te selecteren om de laatste handeling ongedaan te maken of Annuleren te selecteren om te annuleren.

Bewerken in de modus voor splitsen

① Tijdlijndisplay Geef uw volledige tijdlijn weer. Zoom in om deze nauwkeurig te bewerken.

② Snijden/splitsen selecteren Selecteer uw bewerkingsmodus.

③ Bedieningselementen voor afspelen Lus, Terugspoelen, Afspelen/Pauzeren of Bladwijzers toevoegen, waarmee u bladwijzers toevoegt aan uw track.

④ Item markeringslijst Geeft de naam en de plaats in uren, minuten, seconden en milliseconden weer.

Gebruik de modus voor splitsen als u een langer audiobestand hebt dat u in kleinere audiobestanden wilt opsplitsen. Maak nieuwe bewerkte bestanden en behoud uw oorspronkelijke bestand.

 1. Ga naar Mijn opnamen om het audiobestand dat u wilt bewerken te selecteren.
 2. Selecteer het pictogram Bewerken om de editor te openen.
 3. Plaats een markering op het punt waar u de audio wilt splitsen.
 4. Selecteer Splitsen.
 5. Behoud de oorspronkelijke bestandsindeling of selecteer een nieuwe.
 6. MOTIV gebruikt de bestandsnaam, maar voegt cijfers toe aan de namen van uw nieuwe, gesplitste tracks. Wanneer u in de modus voor splitsen een track in tweeën splitst, geeft uw opnamelijst nu drie tracks weer. De oorspronkelijke track blijft behouden en de eerste en tweede track zijn gemaakt met de bewerking Splitsen.

Opmerking: Dubbeltik op de tijdlijn om op een locatie in te zoomen. U kunt maximaal tot twee seconden inzoomen. Nadat u zo ver mogelijk bent ingezoomd, zoomt u met dubbeltikken uit.

MOTIV-opnamen delen

Opslaan in Filmrol

Converteer uw audio naar een videobestand dat gemakkelijk via de filmrol van uw iOS-apparaat op sociale media kan worden gedeeld.

 1. Selecteer in uw opnamelijst het bestand dat u wilt converteren.
 2. Selecteer de knop Share.
 3. Selecteer Save to Camera Roll.
 4. De conversie wordt automatisch uitgevoerd. Bij grotere bestanden duurt het converteren langer.

  Opmerking: De eerste keer dat u in de filmrol opslaat, wordt u gevraagd toestemming te geven voor het delen van bestanden tussen apps. Als u toestemmingen per ongeluk negeert, kunt u deze altijd wijzigen in de instellingen van uw iOS-apparaat. Door toestemming te geven, wordt er een MOTIV-map aangemaakt in de filmrol.

 5. Wanneer het conversieproces is voltooid, ontvangt u een melding die u informeert dat in de filmrol opslaan is geslaagd en uw track kan worden gedeeld.

Track-illustraties aanpassen

U kunt een afbeelding aan uw opname toevoegen.

 1. Selecteer in het tabblad Mijn opnamen het bestand dat een illustratie nodig heeft.
 2. Tik op de drie puntjes naast de bestandsnaam.
 3. Selecteer Add Artwork om de beschikbare afbeeldingsbestanden te bekijken.
 4. Selecteer een foto. Als u de illustratie wilt wijzigen, herhaalt u het proces en selecteert u een andere afbeelding.

In Dropbox opslaan

Sla uw MOTIV-bestanden op in Dropbox om uw back-ups te bewaren, ruimte vrij te maken op uw iOS-apparaat of op sociale media te delen.

 1. Open de toepassing MOTIV en ga naar My Recordings.
 2. Tik op de selectieknop en kies een of meerdere bestanden.
 3. Selecteer de optie voor delen en kies Dropbox.

  Opmerking: u moet mogelijk toegang tussen MOTIV en Dropbox toestaan. Door ‘Allow’ te selecteren, wordt er een MOTIV-map aangemaakt in Dropbox en koppelingen in de toepassingen.

 4. Er wordt een melding weergegeven die aangeeft dat het bestand is opgeslagen wanneer het uploaden van het bestand is geslaagd.

  Opmerking: Bij grotere bestanden kan het uploaden langer duren.

Nu uw bestand is geüpload naar Dropbox, kunt u back-ups van uw opnamen bewaren of uw opnamen delen op sociale media.

AirDrop® met MOTIV

MOTIV ondersteunt de mogelijkheid WAV-bestanden via AirDrop met bepaalde personen te delen.

 1. Open de toepassing MOTIV en ga naar My Recordings.
 2. Tik op de selectieknop en kies een of meerdere bestanden.
 3. Selecteer de optie voor delen en selecteer vervolgens Meer om uw AirDrop-contacten weer te geven.

Opslaan in iTunes

Gebruik iTunes om eenvoudig audiobestanden over te dragen tussen uw desktopcomputer en uw iOS-apparaat.

 1. Sluit uw iOS-apparaat aan op een computer en open iTunes.

  Opmerking: U wordt aangeraden de meest recente versie van iTunes te gebruiken.

 2. Selecteer het pictogram van uw apparaat en selecteer vervolgens “Apps” in de kolom voor instellingen.

 3. Selecteer MOTIV in het gedeelte voor het delen van bestanden onder in het scherm. U moet mogelijk de schuifbalk aan de rechterkant volledig naar beneden schuiven. Hierdoor worden uw MOTIV-documenten weergegeven.

 4. Markeer de opnamen die u wilt opslaan en selecteer de knop “Opslaan op”.

  Opmerking: Bij grotere bestanden kan het uploaden langer duren.

Nu al uw bestanden naar uw computer zijn gedownload, kunt u ze toevoegen aan uw iTunes-bibliotheek of importeren in een audiobewerkingsprogramma.

Opmerking: Gebruik de knop voor het toevoegen van bestanden om audio vanaf uw computer te uploaden naar de toepassing MOTIV.

Probleemoplossing

Probleem Oplossing
De microfoon is aangesloten, maar de volumemeter registreert geen signaal. Bewerk de privacy-instellingen voor uw opnameapparaat onder SETTINGS > PRIVACY > MICROPHONE om de app toestemming te geven om de microfoon te gebruiken.
Microfoon is aangesloten, maar wordt niet gedetecteerd. Koppel de kabelaansluitingen los en verbind ze opnieuw, zodat de app de microfoon herkent. Wanneer de verbinding is gelukt, is de naam van de microfoon zichtbaar in de statusbalk.
U hoort geen audio, terwijl de leds en volumemeter reageren alsof er audio aanwezig is. Controleer in de Monitor Mix-verhouding of er audio binnenkomt en u het afspelen kunt controleren. Breng de schuifregelaar Monitor Mix naar het midden om audio te horen die wordt opgenomen en audio die al is opgenomen.
Geluid klinkt slecht of ver weg. Zorg dat u audio ontvangt van de microfoon en niet van een ingebouwde microfoon door de MOTIV-microfoon los te koppelen en opnieuw aan te sluiten. Wanneer de verbinding veilig is, is de naam van de microfoon zichtbaar in de statusbalk.
Geluid is vervormd. Gebruik de audiometer om te controleren of volumepieken binnen het streefbereik (het grijze gebied) vallen. Verminder de versterking als het niveau de rode piekaanduiding van de ingangsmeter bereikt.
Stereokanalen links/rechts komen niet overeen met videobeeld. Het kan, afhankelijk van de richting van het opnameapparaat, nodig zijn om links/rechts om te draaien in de instellingen in MOTIV. Als het geluid al is opgenomen, kunt u in de meeste audiobewerkingsprogramma’s de linker- en rechterkanalen omwisselen.
Audio is niet synchroon met video Schakel over naar een lagere framesnelheid of resolutie. Wellicht verkrijgt u betere prestaties bij een framesnelheid die het systeem minder zwaar belast.
Bestand kan niet worden gedeeld. Als een bestand te groot is om te worden gedeeld, zijn er enkele mogelijkheden om de bestandsgrootte te beperken.
 • Converteer uw bestand naar een gecomprimeerd bestandsformaat.
 • Verbind uw mobiele apparaat met uw computer en gebruik bestandsoverdracht zoals iTunes om uw bestand te downloaden naar uw pc.
 • Splits uw bestand in tweeën, exporteer beide bestanden en ‘plak’ ze weer aan elkaar met software voor audiobewerking.
Algemene probleemoplossing.
 • Vergewis u ervan dat uw app is bijgewerkt met de meest recente versie.
 • Controleer of het besturingssysteem van uw telefoon is bijgewerkt met de meest recente versie.
 • Controleer hoe de microfoon werkt door een andere verbindingskabel of een ander apparaat te gebruiken.
 • Sluit de toepassing en start ze opnieuw.
 • Door het apparaat uit te schakelen en opnieuw op te starten wordt de cache leeggemaakt, wat soms de prestaties van de software kan verbeteren.

Opmerking: het kan helpen om de toepassing te resetten om de functionaliteit te resetten. Voer een harde reset uit door de microfoon los te koppelen en opnieuw aan te sluiten.

Firmware

Firmware is software die is ingebouwd in elk onderdeel dat functionaliteit regelt. Periodiek worden nieuwe firmwareversies ontwikkeld die aanvullende functies en verbeteringen bevatten. Download nieuwe versies van de firmware wanneer hierom wordt gevraagd om te profiteren van een verbeterd ontwerp.

Tip: voor de beste resultaten moet u ervoor zorgen dat de microfoon aangesloten is op het mobiele apparaat en dat de batterij van het apparaat volledig opgeladen is voordat u de DSP bijwerkt. Koppel niet los totdat de update voltooid is.

System Requirements

Systeemvereisten en compatibiliteit: iOS

 • iOS: iOS 12 en hoger
 • iPhone: iPhone 6 en hoger
 • iPod Touch: 6th gen

Opmerking: iPad Pro (USB-C) wordt niet ondersteund.

Systeemvereisten en compatibiliteit: Android

Werkt met iedere Android-toepassing die het volgende bevat:

 • Android Oreo 8.0 en hoger
 • Voedingsvereisten USB-host van ≥100 mA
 • USB Audio Class 1.1 ondersteuning en hoger

Android is een handelsmerk van Google Inc.

Opmerking: raadpleeg https://www.shure.com/MOTIVcompatibility voor informatie over ondersteunde Android-apparaten.

Productgegevens

MFi-gecertificeerd

Ja

DSP-modi (voorinstellingen)

Spraak/Zang/Akoestisch/Luid/Vlak

Transducertype

Cardioïde (10 mm)/Bidirectionele condensatorcapsule (10 mm)

Polairpatroon

Aanpasbare breedte stereo/Mono-bidirectioneel/Mono-cardioïde/Midden-opzij

Stereoprincipe

Midden-opzij

Frequentiekarakteristiek

20 Hz tot 20,000 Hz

Instelbaar versterkingsbereik

0 tot +36 dB

Gevoeligheid

-37 dBFS/Pa bij 1 kHz [1] [2]

Maximum-SPL

120 dB SPL [2]

Begrenzer

Ja

Compressor

Ja

Niveauregelaar

5-band

Voedingsvereisten

Gevoed via USB of Lightning

Behuizing

Volledig metalen constructie

Nettogewicht

Zonder windkap 79,0 g (2,78oz.)
Met windkap 81,5 g (2,87oz.)

Afmetingen

Zonder windkap 27 x 27 x 77 mm H x B x D
Met windkap 44 x 44 x 93 mm H x B x D
[1]1 Pa=94

 dB SPL

[2]

At Minimum Gain, Flat Mode

Frequentiekarakteristiek

Bitdiepte Bemonsteringssnelheid
24 48  kHz
24 44.1  kHz
16 48  kHz
16 44.1  kHz

Ondersteunde audioformaten

Android

PCM/WAV Tot 352 KHz
AAC 256,128,96

iOS

PCM/WAV Tot 352 KHz
MP4-audio Audiobestanden met extensie: .mp4, .m4a, .m4p, .m4b
AAC 256,128,96

Accessoires

Bijgeleverde accessoires

Schuimrubber windkap voor MV88 AMV88-WS
Draagkoffer voor MV88 AMV88-CC
1 15 inch USB-C-kabel AMV-USBC15
1 15 inch lightning-kabel AMV-LTG15
Telefoonklem met kabel DeviceClamp

Optionele accessoires

Rycote Windjammer voor MV88 AMV88-FUR

Certificering

Information to the user

This device complies with part 15 of the FCC Rules. Operation is subject to the following two conditions:

 1. This device may not cause harmful interference.
 2. This device must accept any interference received, including interference that may cause undesired operation.

Note: This equipment has been tested and found to comply with the limits for a Class B digital device, pursuant to part 15 of the FCC Rules. These limits are designed to provide reasonable protection against harmful interference in a residential installation. This equipment generates uses and can radiate radio frequency energy and, if not installed and used in accordance with the instructions, may cause harmful interference to radio communications. However, there is no guarantee that interference will not occur in a particular installation. If this equipment does cause harmful interference to radio or television reception, which can be determined by turning the equipment off and on, the user is encouraged to try to correct the interference by one or more of the following measures:

 • Reorient or relocate the receiving antenna.
 • Increase the separation between the equipment and the receiver.
 • Connect the equipment to an outlet on a circuit different from that to which the receiver is connected.
 • Consult the dealer or an experienced radio/TV technician for help.

Compliantielabel Industry Canada ICES-003: CAN ICES-3 (B)/NMB-3(B)

Opmerking: De test wordt gebaseerd op het gebruik van meegeleverde en aanbevolen kabeltypen. Bij gebruik van andere dan afgeschermde kabeltypen kunnen de EMC-prestaties worden aangetast.

Dit product voldoet aan de essentiële vereisten van alle toepasselijke Europese richtlijnen en komt in aanmerking voor CE-markering.

De CE-conformiteitsverklaring kan worden verkregen via: www.shure.com/europe/compliance

Erkende Europese vertegenwoordiger:

Shure Europe GmbH

Hoofdkantoren in Europa, Midden-Oosten en Afrika

Afdeling: EMEA-goedkeuring

Jakob-Dieffenbacher-Str. 12

75031 Eppingen, Duitsland

Telefoon: +49-7262-92 49 0

Fax: +49-7262-92 49 11 4

E-mail: info@shure.de

Gemaakt voor iPhone Xs Max, iPhone Xs, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone SE, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPad Pro (10.5-inch), iPad Pro (12.9-inch) 2nd generation, iPad Pro (12.9-inch) 1st generation, iPad Pro (9.7-inch), iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad Air 2, iPad Air, iPad (6th generation), iPad (5th generation), iPad (4th generation), iPod touch.

iPad, iPhone, iPod en iPod touch zijn handelsmerken van Apple Inc., gedeponeerd in de VS en andere landen. iPad Air, iPad mini en Lightning zijn handelsmerken van Apple Inc. Het handelsmerk ‘iPhone’ wordt gebruikt in Japan met een licentie van Aiphone K.K.

Android-compatibiliteit

Deze apparatuur is compatibel met Android-apparaten die ondersteuning bieden voor connectiviteit met USB Audio Class 2.0 en USB-C. Niet alle Android-apparaten zijn compatibel. Android is een handelsmerk van Google Inc.

Dropbox en het Dropbox-logo zijn handelsmerken van Dropbox, Inc.

Shure MOTIV is niet gelieerd aan of anders gesponsord door Dropbox, Inc.

PIXI® en Manfrotto® zijn gedeponeerde handelsmerken van Vitec Imaging Solutions. Maximale gewicht mini-statief: 1 kg/ 2,2 lbs.